USDCAD Analisa Fundamental Harian 5 Mei 2016

31

Dollar CAD terus memacu naik untuk hari kedua Rabu semalam, lebih 190 pips untuk ke paras tertinggi harian sekitar C$1.2885 sebelum menutup sekitar paras C$1.2867; setelah harga minyak yang tidak menentu dan laporan ekonomi AS yang bercampur-campur memberati Loonie.  Pada masa yang sama, laporan imbangan perdagangan Kanada yang jauh meleset dari jangkaan menyebabkan Loonie kehilangan sokongan belian.

Di pasaran AS semalam, laporan ekonomi keluar bercampur-campur dengan laporan ADP pekerja swasta menambah kurang dari jangkaan dan bulan sebelumnya.  Hanya 156 ribu pekerjaan ditambah berbanding 194 ribu pada sebelum ini, dan pasaran menjangkakan penambahan sebanyak 205 ribu. Walau bagaimanapun, PMI bukan pembuatan dilaporkan pada 55.7 mata yang lebih baik dari 54.5 mata pada sebelum ini dan jangkaan pasaran sebanyak 54.9 mata.

Di pasaran Kanada pula, imbangan perdagangan negara pengeluar minyak kelima terbesar dunia itu dilaporkan bertambah buruk dengan defisit melebar kepada C$3.4 bilion berbanding C$2.5 bilion dalam laporan sebelum ini. Pasaran menjangkakan defisit akan mengecil kepada hanya C$1.2 bilion sahaja.  Lebihan dagangan ke AS juga semakin berkurang kepada C$1.5 bilion – yang terendah sejak Disember 1993.

Hari ini Amerika Syarikat bakal melaporkan tuntutan bantuan pengangguran yang dijangka bertambah dari 257 ribu kepada 261 ribu.  Kanada pula bakal melaporkan kelulusan permit bangunan yang dijangka menyusut teruk dari 15.5% kepada -4.6%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat