USDJPY Analisa Fundamental Harian 20 April 2016

30

Dollar Yen melonjak lebih 70 pips Selasa semalam, untuk ke paras tertinggi harian sekitar ¥109.48 sebelum susut semula untuk menutup lebih rendah sekitar ¥109.20; setelah Yen kehilangan sokongan belian ‘safe-haven’.  Pada masa yang sama, Asian Review melaporkan bahawa Dollar kekal di bawah tekanan, selepas pasaran hadapan minyak mentah jatuh ke bawah $40 setong di New York dalam reaksi kepada mesyuarat negara-negara pengeluar minyak di Doha, Qatar.

Pasaran saham Tokyo bangkit pagi Selasa, dengan penanda aras indeks saham Nikkei menambah lebih daripada 3% selepas pelabur membeli saham syarikat pengeksport. Terdapat beberapa spekulasi menjelang mesyuarat Doha, bahawa perjanjian untuk membekukan pengeluaran minyak mentah boleh dicapai, kata para trader. Beberapa pelabur besar “tidak pernah terfikir bahawa Doha akan gagal” dan terkejut dengan keputusan itu, menurut Kengo Suzuki, ketua strategi tukaran asing di Mizuho Securities Co.

[adrotate group=”6″]

Takuya Kanda, penyelidik kanan di Institut Penyelidikan Gaitame.com berkata, kejatuhan harga minyak ditambah pula dengan prestasi pasaran saham Tokyo yang suram “mendorong penghindaran risiko.” Kanda berkata jualan Dollar juga didorong oleh kenyataan Setiausaha Perbendaharaan Jack Lew selepas mesyuarat dua hari G-20 di Washington bahawa pasaran pertukaran asing kekal “teratur” walaupun nilai Yen memacu naik baru-baru ini.  Komen tersebut dianggap sebagai amaran terhadap sebarang campur tangan Jepun dalam pasaran mata wang.

Dollar melemah dalam sesi dagangan awal, selepas kejatuhan harga minyak memandu pelabur ke dalam Yen, kata penganalisis. Penurunan minyak harga juga menyakiti Dollar dan menimbulkan spekulasi bahawa ia mungkin menyebabkan Federal Reserve AS menunggu lebih lama sebelum menaikkan kadar lagi, menurut Simon Derrick, ketua strategi mata wang di BNY Mellon. Kadar yang lebih tinggi biasanya membuatkan mata wang tersebut lebih menarik kepada pelabur dengan pulangan yang meningkat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat