Varian Omicron ‘Serang’ UK!

805

Ketika kebimbangan terhadap varian baharu Omicron semakin mereda, dalam diam virus tersebut telah merebak dengan luas di UK, dengan beratus kes jangkitan dikesan di negara itu.

Pada hari Selasa, Britain telah melaporkan 101 kes baharu melibatkan varian Omicron, menjadikan jumlah terkini bertambah kepada 437 kes.

Perdana Menteri Boris Johnson mengumumkan bahawa petunjuk awal mencadangkan bahawa varian baharu tersebut lebih mudah merebak daripada Delta, dan Downing Street mengatakan masih tidak jelas kesan vaksin terhadapnya.

Menteri Kesihatan UK, Sajid Javid juga mengesahkan Omicron sedang merebak dalam komuniti di beberapa kawasan di England.

Susulan itu, England terpaksa memperkenalkan langkah baharu, di mana semua pengembara ke negara itu perlu menunjukkan bukti ujian negatif daripada Covid-19 sebelum memulakan perjalanan.

Pengembara yang mempunyai sejarah kontak dengan kes Omicron perlu mengasingkan diri selama 10 hari, termasuk yang telah divaksin sepenuhnya.

Terdahulu dalam laporan berasingan, pegawai tertinggi kesihatan Amerika Syarikat, Anthony Fauci mengatakan bahawa varian coronavirus Omicron adalah tidak seteruk Delta. Ini membuatkan pasaran sedikit lega.

Namun, matawang pound gagal meningkat disebabkan kes Omicron yang semakin berleluasa di Britain.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat