Waspada Untuk Dagangan GBP/USD Menjelang Mesyuarat Polisi BOE!

982

Risiko terhadap pasaran dengan kebimbangan gelombang kedua coronavirus terus menyuramkan pandangan optimis untuk pemulihan ekonomi. Situasi ini terus menyokong matawang safe-haven terutama US dolar untuk bergerak kukuh dalam pasaran.

Walaupun kadar jangkitan kes di Texas dan Florida terus meningkat, Presiden US Donald Trump mengatakan beliau tidak akan bertindak menutup ekonomi sementara Timbalan Presiden Mike Pence menyatakan Amerika Syarikat tidak akan ketara terkesan pada gelombang kedua.

Sementara itu, matawang Pound Sterling kekal pamer prestasi yang lemah dalam pasaran menjelang mesyuarat polisi monetari Bank of England (BOE) pada sesi Eropah hari ini.

Penganalisis ekonomi tidak menjangkakan untuk BOE menurunkan kadar faedah ke paras negatif untuk mesyuarat pada kali ini. Namun, tambahan program rangsangan dijangkakan oleh bank pusat.

Rundingan Brexit EU-UK masih dilihat berisiko sementara ekonomi UK juga masih kelihatan suram.

Pada carta harga bagi pasangan matawang GBP/USD, harga dilihat kembali bergerak membuat penurunan selepas lonjakan dipamerkan pada awal minggu.

Pergerakan harga agak mendatar pada Rabu namun dilihat telah berada di bawah paras halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta GBP/USD yang memberi isyarat awal trend bearish harga.

Sesi pasaran Asia pada Khamis juga melihatkan pergerakan perlahan harga di bawah paras 1.25600 dalam julat sekitar hanya 30 pips.

Penurunan harga dijangkakan akan melepasi paras 1.25000 lebih rendah selepas menguji zon RBS (resistance become support) tersebut.

Penurunan lebih rendah dijangkakan akan menuju paras tumpuan sekitar 1.23600 yang diuji pada awal Jun.

Namun jika harga melonjak melepasi halangan dinamik MA50, kenaikan harga akan menguji zon SBR (support become resistance) sekitar 1.26500 sebelum menguji paras ketinggian mingguan sekitar 1.26800.

Kenaikan lebih tinggi yang diteruskan pula bakal menuju zon resistance di bawah paras 1.28000 yang diuji pada minggu lalu.

Lihat gambar carta pasangan matawang GBP/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK SINI

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat