Wujud Ke ‘Shitcoins’ Dan Bagaimana Untuk Kenalinya?

3,803

Dianggarkan lebih 4,000 matawang kripto dalam pasaran dan boleh dikatakan hari-hari ada sahaja matawang kripto yang baru dilancarkan. Secara tidak langsung, komuniti kripto juga mula dibayangi dengan rasa takut jika tersilap melabur di dalam ‘shitcoins’.

Persoalannya, wujud ke shitcoins dan bagaimana untuk kenali mereka?

Terma ‘shitcoins’ ini sebenarnya boleh dikatakan subjektif. Tapi, secara dasarnya shitcoins merujuk kepada matawang kripto yang memiliki sedikit atau tiada nilai, tiada tujuan penubuhan yang jelas dan tiada projek yang menjaminkan. Pendek kata: tak bermanfaat.

Boleh jadi juga shitcoins ini merujuk kepada mana-mana koin/token yang tidak digemari oleh seseorang, seperti Dogecoin (DOGE) yang tidak digemari ramai kerana tiada asas yang kukuh dan harganya meningkat pun disebabkan Elon Musk. Tetapi pada masa yang sama memiliki komuniti yang sangat besar dan sudah ada rancangan projek!

Shitcoins juga sinonim dianggap alat untuk meraih keuntungan yang cepat kerana harga mereka didorong oleh spekulatif semata. Maka tidak hairanlah jika ada segelintir pelabur yang mampu kaya dan rugi sekelip mata selepas taktik  pump and dump.

Jikapun anda terlibat dengan shitcoins, ada dua situasi berkemungkinan akan berlaku:

  1. Anda mangsa pump and dump.
  2. Anda sebenarnya ‘early adopter’ kerana harga bagi satu matawang kripto mengambil masa untuk meningkat, didorong oleh projek baharu.

Cara untuk kenali shitcoins sangat mudah jika anda rajin membuat kajian sendiri #DYOR.

  1. Pengasas atau pembangunnya misteri. Walaupun pengasas Bitcoin (BTC) masih misteri, raja kripto ini masih kukuh kerana memiliki barisan pakar kripto yang terus mengekalkan kemampanan rangkaiannya dengan projek seperti Taproot, Segwit, Schnorr signatures dan Lightning Network.
  2. Kripto yang menjanjikan projek yang lumayan tetapi tiada fungsi jelas. Seperti menabur janji tapi tiada satu pun yang ditunaikan. Disebabkan itu pelabur yang betul-betul serius dalam pelaburan ini akan ambil tahu roadmap/whitepaper kripto.
  3. Aspek projek yang kelihatan seperti copy atau biasa. Jika web projek kripto terlalu general atau menggunakan domain percuma, lupakan sahaja niat melabur kerana dari situ sahaja boleh kenalpasti latarbelakang kripto yang tidak menjaminkan.
  4. Jumlah hodlers. Tidak pasti sejauh mana kesahihannya, pakar ada menyebut pastikan mana-mana koin/token baru memiliki 200-300 hodlers (paling minimum). Sama juga koin baru yang berpotensi sepatutnya sudah ada 5-10 transaksi setiap minit.
  5. Periksa liquidity pool. Sebagai tulang belakang bagi kebanyakan pertukaran tidak berpusat, liquidity pool sangat penting. Jika projek yang anda sasarkan itu tidak memiliki sekurang-kurangnya $30,000, boleh jadi ia cuma shitcoin.

Bagi yang masih tertanya, “Mana satu shitcoins?” atau “Koin A ni shitcoin ke?”, mungkin jawapannya sudah ada. Selebihnya, buat kajian dan nilailah sendiri kerana pelaburan tanpa kajian hanyalah sia-sia.

Anda boleh mendapat informasi terkini tentang matawang kripto melalui laman web Intraday atau bergaul dengan komuniti ini di Forum Intraday atau di group Facebook – Belajar Bitcoin & Cryptocurrency dalam Bahasa Melayu Mudah Faham.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat