Adakah ‘Bull Cycle’ Kripto Sudah Tamat?

1,477

Kejadian pada hari Rabu telah menunjukkan kejatuhan yang besar dalam kripto terutamanya yang dihadapi oleh Bitcoin. Harga Bitcoin telah jatuh sebanyak lebih 50% daripada paras tertinggi pernah dikecapi sebelum ini.

Ramai dalam kalangan pelabur kripto mengalami kerugian yang akhirnya mendorong kepada ‘panic sell’. Sejak minggu lepas, pasaran kripto dikejutkan laporan bersiri yang mengugatkan pasaran kripto.

Bermula dari Elon Musk, isu pengharaman kripto oleh China, isu alam sekitar sehinggalah kepada manipulasi golongan ‘ikan paus/jerung’. Kejatuhan yang besar itu telah meninggalkan kesan mendalam terhadap para pelabur dan menimbulkan banyak tanda tanya. Adakah kita dapat mengecapi kenaikan harga seperti bulan-bulan sebelum ini? Adakah ‘bull cycle’ telah tamat? Adakah kenaikan hari ini hanya sementara?

Walaupun banyak laporan mendatangkan rasa khuatir, namun dicelah-celah itu beberapa laporan tekini yang dapat menghadirkan kelegaan dan mensuburkan harapan kembali.

Pada hari ini, syarikat kewangan multinational, Well Fargo melaporkan bahawa mereka sedang berusaha untuk menawarkan produk kripto kepada pelanggan institusi. Mereka berpendapat bahawa bitcoin adalah satu alternatif pelaburan yang baik.

Eksekutif mereka menyatakan bahawa bahagian yang dikendalikan kini sedang menilai dan menerapkan strategi kripto yang dikendalikan secara aktif ke platformnya untuk pelabur institusi. Mereka turut berpendapat bahawa kripto telah mencapai evolusi dan kematangan menjadi aset yang boleh dilaburkan.

Mereka juga berpendapat bahawa ramai dalam kalangan pelanggan mereka yang terdiri daripada institusi kewangan dan perbankan menaruh minat terhadap Bitcoin khususnya. Bukan itu sahaja JPMorgan Chase & Co dan Goldman Sachs juga mengumumkan langkah yang senada sebelum ini.

Dalam masa yang sama MicroStrategy, dan beberapa syarikat terkemuka mengumumkan bahawa mereka menambahkan pegangan Bitcoin disaat kejatuhan tersebut.

Disisi lain, menjadikan pasaran semakin rancak ialah langkah ‘U-turn’ dari India. India baru-baru ini melaporkan bahawa mereka sedang mempertimbangkan semula pendiriannya terhadap kripto dengan pembentukan panel pengawalseliaan baru.

Langkah itu dibuat di tengah peningkatan sokongan untuk membatalkan cadangan yang dibuat oleh jawatankuasa yang diketuai oleh bekas setiausaha kewangan Subhash Garg pada tahun 2019 untuk larangan menyeluruh terhadap aset kripto yang sebelumnya mereka beralasan ia sudah ketinggalan zaman.

Rang Undang-Undang Mata Wang Kripto 2021 pada awalnya dijadualkan untuk dibahas di parlimen pada bulan Mac namun sehingga kini ia ditangguhkan kepada satu tarikh belum diumumkan.

Terdapat momentum besar dalam pertukaran kripto dan permintaan yang berterusan di India dalam beberapa bulan terakhir walaupun terdapat kekhuatiran terhadap peraturan. Dengan laporan ini, ia menjadi satu langkah awal yang besar dan pasaran kripto bakal menyaksikan permintaan besar dari India pula.

Akhir sekali, telah beredar dilaman sesawang bahawa telah berlaku kemasukan berbilion dolar untuk meningkatkan pegangan BTC dan ETH terutamanya. Kemanakah hala tuju dan apakah sikap perlu diambil, ia masih terbuka ruang perbezaan pandangan dan spekulasi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat