Aduh, Terpaksa Menanggung Kerugian! Coinbase Dikenakan Penalti Sebanyak $3.6 Juta Akibat Salah Laku Ini!

108

Coinbase, bursa mata wang kripto terkemuka yang berpangkalan di Amerika Syarikat, baru sahaja dikenakan penalti sebanyak 3.3 juta euro ($3.6 juta) oleh bank pusat Belanda (DNB) kerana gagal mendapatkan pendaftaran yang sesuai sebelum menyediakan perkhidmatan kripto di Belanda.

DNB menyatakan bahawa ia telah mengambil kira fakta bahawa Coinbase adalah salah satu syarikat terbesar yang berurusan dalam mata wang kripto dan mempunyai sejumlah besar pelanggan di negara barat laut Eropah itu.

Pihak berkuasa menegaskan bahawa bursa pertukaran itu tidak mematuhi peraturan sepanjang tempoh masa bermula dari November 2020 hingga Ogos 2022. Selaras dengan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Pengganas Belanda, perniagaan yang beroperasi di Belanda atau berhasrat untuk menawarkan perkhidmatan berkaitan adalah dikhendaki mendaftar dengan DNB terlebih dahulu.

Pada 21 Mei 2020, bank pusat menjadikannya satu keperluan untuk pertukaran kripto dan penyedia perkhidmatan kripto untuk mendaftar dengan badan kerajaan dalam rangka mematuhi keperluan tersebut. Ini perlu dilakukan kerana peningkatan ancaman pengubahan wang haram dan pendanaan keganasan yang dikaitkan dengan perkhidmatan kripto — kerana kerahsiaan yang menyertainya.

Coinbase telah menikmati kelebihan daya saing kerana ia tidak membayar sebarang yuran penyeliaan kepada DNB atau menanggung kos lain berkaitan dengan aktiviti penyeliaan DNB.

Di samping itu, bank pusat itu mendedahkan bahawa pertukaran itu sebelum ini telah melanggar objektif arahan dengan beroperasi di Belanda dan menyediakan perkhidmatan mata wang kripto tanpa mendaftar terlebih dahulu dengan DNB. Atas dasar ini, Coinbase tidak dapat melaporkan transaksi yang mencurigakan kepada Unit Perisikan Kewangan negara semasa tempoh ia tidak mematuhi dan tidak akan dapat berbuat demikian sehingga 22 September 2022.

Coinbase sekarang mempunyai masa sehingga 2 Mac untuk mengemukakan rayuan kepada bank pusat Belanda mengenai penalti yang dicadangkan. Dijangkakan bahawa harga saham Coinbase (COIN) akan bertindak balas terhadap berita ini sebaik sahaja pasaran A.S. dibuka untuk dagangan pada hari Khamis.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat