Aduh! US Dolar Terkulai Layu Selepas Data CPI A.S Pada Oktober Dikeluarkan

1,074

Harga pengguna kekal tidak berubah daripada bulan sebelumnya pada bulan Oktober kerana penurunan harga minyak menarik inflasi utama ke bawah, sementara inflasi “teras” meningkat pada kadar tahunan yang terendah sejak September 2021, berdasarkan data terkini daripada Biro Statistik Buruh.

Indeks Harga Pengguna (CPI) menunjukkan harga meningkat sebanyak 0% berbanding bulan lalu dan 3.2% berbanding tahun sebelumnya pada Oktober, sebuah perkembangan perlahan daripada peningkatan bulanan sebanyak 0.4% dan kenaikan tahunan sebanyak 3.7% pada September.

Pakar ekonomi malah telah menjangkakan harga akan meningkat sebanyak 0.1% bulan demi bulan dan 3.3% tahun demi tahun.

Seperti yang dijangkakan, kos tenaga yang lebih rendah menyebabkan kenaikan pada angka utama lebih kecil, dengan harga tenaga menurun sebanyak 2.5% bulan demi bulan, dikendalikan oleh penurunan harga petrol, yang menurun sebanyak 5% pada bulan Oktober.

Dari segi “teras,” yang mengecualikan kos  seperti makanan dan gas, harga pada bulan Oktober meningkat sebanyak 4.0% berbanding tahun sebelumnya. Ianya lebih rendah daripada kenaikan tahunan yang dilihat pada bulan September, berdasarkan data Bloomberg. Harga teras bulanan meningkat sebanyak 0.2%, juga lebih rendah daripada kenaikan bulanan September.

Pakar ekonomi telah menjangkakan harga teras akan meningkat sebanyak 0.3% berbanding bulan sebelumnya dan 4.1% berbanding tahun sebelumnya.

Saham Amerika Syarikat meningkat pada perdagangan awal selepas data CPI dikeluarkan . Hasil bon kerajaan turun 2 mata asas untuk berdagang berhampiran 4.6%. Indeks US dolar langsung jatuh merundum dengan penyusutan 0.75% kepada paras dagangan 104.710.

Inflasi masih kekal jauh di atas sasaran 2% Federal Reserve, walaupun pelabur pada umumnya menjangkakan Federal Reserve tidak akan menaikkan kadar pada bulan Disember terutamanya mengingat retorik Pengerusi Fed Jerome Powell pada mesyuarat sebelumnya.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat