Aktiviti Ekonomi AS Kukuh Pada Oktober, USD Kembali ‘Bertenaga’

335

Kembali mengurangkan kerugian pada awal minggu, mata wang US dolar ketara mengukuh semula pada dagangan Selasa semalam disokong oleh data aktiviti perniagaan di Amerika Syarikat (AS) yang memberangsangkan diterbitkan di sesi New York.

Bacaan data PMI pembuatan dan perkhidmatan AS untuk bulan Oktober cemerlang dengan kedua-duanya telah meningkat ke paras positif 50.0 mata menandakan pertumbuhan baik bagi sektor-sektor tersebut.

Berbeza berbanding data untuk AS, bacaan data yang sama untuk zon Eropah yang diterbitkan pada sesi sebelumnya catat angka yang suram.

Ini menunjukkan petanda awal ketahanan ekonomi berdepan situasi kadar faedah yang tinggi yang ditetapkan oleh bank pusat.

Tumpuan seterusnya akan beralih kepada data pertumbuhan ekonomi AS pada Khamis untuk pasaran menilai bacaan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) yang turut akan diperhatikan oleh Federal Reserve (Fed) untuk penetapan dasar monetari selanjutnya.

Indeks dolar dilihat telah melantun naik semula setelah susut ke sekitar 105.00 mata semalam dan mencapai semula paras 105.80.

Sementara hasil perbendaharaan 10-tahun AS pula tidak menunjukkan peningkatan, berlegar di sekitar paras 4.80% setelah jatuh dari rekod tertinggi sejak 2007 melepasi paras 5.00% sebelumnya.

Hari ini (Rabu), pelabur disajikan dengan data inflasi Australia di sesi Asia menyaksikan bacaan indeks harga pengguna (CPI) meningkat lebih tinggi dari ramalan untuk September. Angka 5.6% adalah lebih tinggi daripada sebelumnya 5.2%, mengatasi ramalan 5.3%.

Dolar Australia pamer lonjakan di awal sesi Asia susulan reaksi terhadap data yang diterbitkan itu.

Seterusnya, pelabur akan memantau data tinjauan perniagaan Jerman di sesi Eropah dan di sesi New York pula, keputusan mesyuarat polisi bank pusat Kanada (BOC) akan dinantikan.

Sementara menanti keputusan mesyuarat, dolar Kanada telah mula didagangkan lemah di samping terkesan oleh faktor kejatuhan semula harga minyak mentah global.

Mata wang Eropah termasuk Euro dan Pound kembali menerima tekanan semula apabila US dolar telah kembali pulih.

Dagangan emas memberi amaran awal kepada pelabur untuk berhati-hati setelah harga mula sedikit jatuh ke paras $1,954. Namun harga kembali meningkat ke sekitar $1,977.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat