Amalan Pemakaian Topeng Muka Atau Membasuh Tangan Paling Efektif Untuk Elak Coronavirus?

361

Menurut salah seorang profesor dari World Health Organization (WHO), cara paling efektif untuk mencegah penyebaran coronavirus adalah dengan amalan membasuh tangan. Hal ini demikian kerana virus berkenaan boleh disebar melalui sentuhan.

Jika anda memegang pesakit, berjabat tangan atau menyentuh pintu yang terdapat virus padanya, lalu anda menyentuh pula muka atau mulut, jadi anda berisiko untuk dijangkiti. Oleh itu, amalan membasuh tangan adalah sangat penting terutamanya untuk individu yang telah disyaki.

Di samping itu, setiap individu mestilah berhati-hati apabila berurusan dengan pesakit yang telah dijangkiti. Elakkan face-to-face contact serta sentiasa mencuci tangan anda.

Pada bulan lepas, pakar kesihatan melaporkan bahawa orang ramai mula panik berikutan dengan penyebaran wabak baru, coronavirus lalu membeli topeng muka sebagai langkah perlindungan daripada virus berkenaan. Selain itu, mereka juga mendakwa bahawa kekurangan topeng muka tersebut boleh menimbulkan risiko kepada para pekerja sektor kesihatan.

Adakah pemakaian topeng muka ini benar-benar relevan?

Hakikatnya, topeng tersebut berguna jika anda dijangkiti dengan penyakit untuk menghalang anda daripada bersin dan batuk serta menjangkiti orang lain. Namun begitu, pemakaian topeng muka yang dikatakan berkesan untuk mengelak penyebaran virus adalah tidak benar.

Hal ini demikian kerana mereka akan menanggalkan topeng berkenaan untuk makan, atau memakainya dengan cara yang salah serta seseorang bersin pada topeng tersebut, virus berkenaan masih boleh disebarkan dan dijangkiti.

Walau bagaimanapun, pemakaian topeng muka amatlah digalakkan terutamanya jika berada di kawasan berisiko atau tempat tumpuan ramai. Selain itu, setiap individu mestiah mengetahui cara penggunaannya yang betul dan sentiasa memantau kesihatan diri. Dapatkan rawatan yang sewajarnya jika anda mula sakit.

Tambahan daripada itu, anda mestilah sentiasa menjaga kebersihan diri dan jangan lupa untuk mencuci tangan dengan cara yang betul!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat