Analisis Semasa Tiga Matawang Penting, USD-Euro-GBP

113

Terdapat dua perkara penting yang menjadi penggerak kepada pasaran ketika ini iaitu keputusan ECB dalam penetapan polisi monetari pada Khamis dan juga spekulasi pemilihan pengerusi The Fed yang kini cenderung kepada dua orang calon sahaja.

Matawang US dolar pada Khamis merekod kenaikan yang begitu banyak sehingga 1.09% jika dilihat dalam indeks US dolar.

Majoriti matawang utama dunia merekod kejatuhan berbanding US Dolar dalam sesi pagi dagangan Eropah pada Jumaat dan indeks USD masih lagi meneruskan kenaikan ketika ini sehingga 0.20% setakat pukul 5.41 petang.

Euro

Matawang euro pada Khamis jatuh disebabkan oleh kenyataan polisi yang keseluruhannya ‘dovish’ walaupun ECB (European Central Bank) mengumumkan pengurangan pembelian bon bermula pada Januari 2018. Klik sini untuk berita lanjut.

GBP (Sterling)

Matawang GBP (Sterling) pula tertekan disebabkan oleh potensi kenaikan kadar faedah yang semakin berkurangan ketika ini selepas laporan CBI yang jatuh mendadak.

Tinjauan perdagangan yang dibuat oleh sektor kesihatan dan runcit oleh Gabungan Industri British (CBI) menunjukkan bacaan indeks yang dikeluarkan pada Khamis jatuh mendadak ke paras terendah Mac 2009, daripada 42 kepada -36.

Apa yang dapat kita simpulkan?

Dengan kelemahan kedua-dua matawang GBP dan Euro dan ditambah lagi dengan faktor pengukuhan US dolar, pasangan GBP/USD dan EUR/USD menjunam sejak Khamis.

Sebab pengukuhan US dolar sejak Khamis ini adalah laporan bahawa hanya dua calon sahaja yang akan dipertimbangkan oleh Trump iaitu Taylor dan Powell. Dengan ketiadaan Yellen yang bersifat dovish, ini meningkatkan lagi jangkaan kepada pengetatan polisi The Fed yang lebih pantas di masa akan datang.

Apa yang dapat kita simpulkan di sini adalah US Dolar lebih cenderung bergerak ke atas, manakala Euro dan GBP cenderung ke bawah, selagi tidak ada berita yang mengubah sentimen dan fundamental semasa ketiga-tiga matawang ini.

Tumpuan

Tumpuan malam ini akan terarah kepada data pertumbuhan ekonomi Amerika Syaarikat pukul 8.30 malam. Sila tumpu kepada news ini, kerana ia mampu menggerakkan US dolar dengan banyak.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat