Apa Itu Bitcoin Cash (BCH)?

1,806

Berketetapan April 2021, Bitcoin Cash (BCH) telah diiktiraf Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan aset ini tersedia didagangkan di platform Luno.

Secara dasarnya, walaupun BCH dan Bitcoin (BTC) seakan-akan sama tapi sebenarnya memiliki perbezaan yang agak ketara.

Sejarah Awal Bitcoin Cash

Idea pembentukan BCH bermula pada tahun 2017, sebagai penyelesaian kepada isu kelajuan transaksi di rangkaian Bitcoin.

Disebabkan itu, berlaku hard fork yang menyebabkan rangkaian Bitcoin terpisah dengan rangkaian BCH. Bitcoin sebagai rangkaian terdahulu masih dengan teknologi yang sama sementara BCH sebagai rangkaian baru pula diterapkan dengan pembaharuan.

Walaupun timbul percanggahan pendapat berkaitan pembahagian rangkaian kerana BCH dianggap lebih kompleks dengan saiz blok yang lebih besar dan menuntut teknologi pengkomputeran yang lebih berkuasa, salah seorang pelabur terawal Bitcoin, Roger Ver mendakwa BCH jauh lebih berguna kerana saiz transaksi yang besar berbanding Bitcoin.

Bitcoin Cash ABC (BCHA), Bitcoin SV (BSV)

Kedua-dua BCHA dan BSV sebenarnya hasil fork Bitcoin Cash.

BCHA menyerupai BCH tetapi ada sedikit perbezaan di mana rangkaian ini melabur semula (re-invest) 8% setiap ganjaran blok untuk melakukan inovasi rangkaian. Jika Bitcoin Cash hanya menerima dana, BCHA pula lebih “developer-centric”.

BSV, lebih dikenali sebagai Bitcoin Satoshi Vision merupakan panggilan balik (callback) kepada white paper asal Bitcoin yang mana tidak memiliki penyelesaian second-layer seperti Lightning Network. BSV menfokuskan kepada kestabilan dengan memberi saiz blok yang lebih besar berbanding BCH.

Bitcoin Cash (BCH) vs Bitcoin (BTC)

BCH

  • 25,000 transaksi per blok.
  • Memiliki blok yang lebih besar (8-32 MB)
  • Beroperasi lebih laju pada kos yang lebih rendah (sekitar $0.03).
  • Menyokong kontrak pintar dan aplikasi seperti CashShuffle dan CashFusion.

BTC

  • 1,000-1,500 transaksi per blok.
  • Saiz blok yang kecil (1MB).
  • Kadar operasi yang agak lambat, sekitar 10 minit dengan kos tinggi (paling tinggi direkod pada April, $60).

Sehingga pada hari ini, Bitcoin Cash antara hard fork Bitcoin yang paling terkenal berbanding Bitcoin XT, Bitcoin Classic (BXC) dan Bitcoin Gold (BTG).

Mungkin pelaburan di dalam BCH satu langkah yang baik tetapi jika dibandingkan dengan Bitcoin, sudah tentu BTC jauh lebih popular. Ini juga bermakna lebih banyak perniagaan yang menerima BTC berbanding BCH.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat