Apa Itu Parachain? Ini Penjelasan Kaitannya Dengan Kusama (KSM) & Polkadot (DOT)

1,140

Team Intraday sudah pun mengupas latar belakang Polkadot (DOT) dan Kusama (KSM). Kedua-dua artikel ini ada menekankan tentang ‘parachain’ dan barangkali pembaca kurang jelas apa kaitannya dengan kedua-dua teknologi kripto ini.

Apa itu ‘parachain’?

Secara kasarnya, mudah untuk gambarkan parachain seperti blockchain tetapi dalam bentuk yang lebih mudah berbanding blockchain.

Parachains dijalankan secara serentak dan selari di seluruh ekosistem Polkadot, termasuk rangkaian Polkadot dan Kusama. Paling penting, ia dilindungi dan disambungkan dengan bantuan daripada Relay Chain.

Dikatakan reka bentuk Polkadot terdiri daripada lebih 100 parachains yang saling bersambung antara satu sama lain. Disebabkan itu, parachain boleh berkomunikasi dan menukar maklumat serta aset antara satu sama lain di dalam sistem tersebut.

Malah, parachains ini juga boleh berhubung dengan rangkaian luar seperti Bitcoin dan Ethereum menggunakan penghubung (atau dikenali sebagai ‘bridge’).

Parachains juga menyumbang kepada skalabiliti dan kelajuan rangkaian Polkadot. Jika 100 parachains beroperasi sepenuhnya, transaksi dapat diproses sehingga 10,000 sesaat.

Kes penggunaan parachains boleh diperincikan kepada beberapa aspek utama:

  • Kewangan desentralisasi (DeFi)
  • Permainan
  • Kontrak pintar
  • Kelayakan
  • Pengesahan Identiti
  • Oracles (Price feeds/Suapan harga)
  • Internet of Things (IoT)

Lelongan slot parachain

Melalui sewaan kontrak atau pajakan slot parachain, mana-mana projek yang berminat boleh beroperasi dalam ekosistem Polkadot sebagai parachain selama tempoh 2 tahun.

Untuk mendapatkan slot parachain, projek perlu menunggu lelongan dibuka berserta sejumlah besar token DOT atau KSM bagi memenuhi tempoh yang ditetapkan.

Apabila berakhir tempoh tersebut, modal itu akan dipulangkan semula.

Untuk mendapatkan slot seterusnya, projek tersebut perlu membida sekali lagi atau beroperasi sebagai parathread.

Apa itu ‘parathread’?

Untuk pengetahuan, mana-mana projek yang gagal untuk mendapatkan slot parachain atau perlukan ketersambungan yang rendah, boleh berfungsi atau beroperasi sebagai parathreads.

Projek dibolehkan untuk saling berubah dari parathread kepada parachain atau sebaliknya, bergantung kepada keperluan mereka dan ketersediaan slot parachain.

Kesimpulannya, parachains merupakan sebuah penggunaan yang hebat bagi perisian blockchain kerana kewujudan mereka bersama ciri-ciri tersendiri.

Boleh dikatakan parachain di fasa awal sebelum menguasai pengurusan blockchain. Manakan tidak, mereka boleh berkembang dengan adanya permintaan atau keperluan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat