Apa Jadi Pada GBP Ekoran Bacaan Positif Data Pekerjaan UK?

461

Tumpuan pelabur sesi Eropah hari ini tertumpu pada pengeluaran data pekerjaan UK yang menunjukkan peningkatan paling tinggi dalam jumlah pekerja sejak bermulanya wabak coronavirus.

Pengambilan pekerja di syarikat UK meningkat sebanyak 356,000 pada bulan Jun dari Mei, menurut anggaran terbaru dari Pejabat Statistik Negara (ONS), bulan penuh pertama setelah sekatan Covid-19 ke atas syarikat hospitaliti, tempat bersantai dan perjalanan antarabangsa dilonggarkan.

Bagaimanapun, kadar pengangguran untuk tiga bulan hingga Mei meningkat pada 4.8% daripada 4.7% yang dijangkakan dan dicatatkan pada bulan lalu (tetapi lebih rendah daripada suku sebelumnya).

Sementara jumlah tuntutan pengangguran dilaporkan menurun sebanyak 114,000 pada bulan Jun, jauh lebih baik daripada dijangkakan untuk berkurang sebanyak 32,500. Upah pula melonjak 7.3% dari tahun ke tahun pada bulan Mei, menambah kebimbangan mengenai kenaikan jangkaan inflasi.

Pada Rabu, kadar inflasi UK dilaporkan meningkat 2.5% pada bulan lalu, jauh di atas sasaran bank pusat pada 2%.

Walaupun begitu, Gabenor Bank of England (BOE), Andrew Bailey dalam kenyataan terbarunya pada hari ini, mengatakan bahawa beliau tidak akan tergesa-gesa untuk menaikkan kadar faedah walaupun inflasi meningkat.

Matawang pound sedikit meningkat susulan laporan pekerjaan ini dengan didagangkan di sekitar 1.3855 berbanding USD, tetapi kenaikan sebahagiannya disokong oleh greenback yang mencatatkan penyusutan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat