AS Lulus RUU Dasar Pertahanan Bernilai $740 Bilion

337

Dewan Perwakilan Amerika Syarikat (AS) semalam menyokong rang undang-undang (RUU) dasar pertahanan berjumlah AS$740 bilion.

Sebanyak 335 menyokong manakala 78 lagi tidak bersetuju terhadap Akta Kebenaran Pertahanan Negara (NDAA). Ahli Parlimen daripada parti Demokrat dan Republikan menyokong kuat RUU berkenaan.

“Hari ini Dewan Perwakilan menghantar mesej jelas terhadap rakyat Amerika. Anggota perkhidmatan dan keselamatan nasional kami adalah lebih penting berbanding politik,” kata Wakil Demokrat, Adam Smith menerusi satu kenyataan dikeluarkan.

Senat akan menjalankan undian berhubung RUU terbabit pada minggu ini. Para penyokong RUU itu berharap Presiden AS, Donald Trump akan mempertimbangkan ancaman vetonya sekiranya RUU berkenaan mendapat margin undian yang sama.

NDAA menetapkan dasar untuk Pentagon membuat keputusan tersendiri terutamanya dari aspek pembelian senjata, kapal perang atau menentukan cara terbaik untuk menangani ancaman geopolitik.

Trump sebelum ini berjanji untuk mengeluarkan arahan veto terhadap RUU tersebut kerana NDAA tidak memansuhkan Seksyen 230 Akta Komunikasi Kesopanan, yang melindungi syarikat-syarikat teknologi seperti Google, Twitter dan Facebook daripada bertanggungjawab terhadap apa sahaja yang terkandung dalam platform mereka.

Ugutan Trump itu menerima kecaman daripada ahli Parlimen yang mengatakan langkah teknologi tidak ada kena mengena dalam soal pertahanan dan tidak termasuk dalam NDAA.

Mereka juga menegaskan kebimbangan Trump berkenaan syarikat media sosial itu tidak boleh menyekat RUU yang dianggap penting untuk Pentagon.

“Tentera kita tidak boleh dihukum kerana RUU ini tidak memperbaiki segalanya yang perlu diperbaiki,” kata Wakil Republikan, Mac Thornberry.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat