Asia Timur dan Pasifik Terdedah Dengan Risiko Kelembapan Perdagangan Global : Bank Dunia

57

Bank Dunia mengekalkan unjuran pertumbuhan yang sama bagi ekonomi membangun di Asia Timur dan Pasifik. Namun begitu, rantau ini bakal terdedah dengan kelembapan mendadak dalam perdagangan global disamping berdepan dengan risiko kewangan yang bertambah sukar.

Bank yang berpangkalan di Washington itu menjangkakan Asia Timur dan Pasifik (East Asia and Pacific) termasuk China berkembang sebanyak 6.2 peratus pada tahun 2017. Angka ini menunjukkan unjuran menurun berbanding 6.4 peratus yang dicatat pada tahun lepas. Pada tahun 2018, unjuran ekonomi pula diletakkan pada kadar 6.1 peratus, meningkat 0.1 peratus daripada yang diletakkan Oktober lalu.

Jangkaan bagi ekonomi gergasi Asia, China juga diletakkan tidak berubah sebanyak 6.5 dan 6.3 peratus bagi tahun 2017 dan 2018.

Unjuran lebih baik ini dikeluarkan dalam satu laporan yang diterbitkan pada Khamis. Namun begitu, angka ini masih tertakluk kepada sebarang risiko.

Dalam laporan yang sama, Bank Dunia berpendapat bahawa rantau ini perlu menyesuaikan dasar kewangan akomodatif* untuk meningkatkan harga seiring dengan harga komoditi yang diramal akan memulih.

Bank ini juga berpandangan bahawa pelonggaran dasar kewangan di Indonesia perlu tunda dan Filipina mesti bersedia dengan tekanan inflasi yang semakin meningkat.

Daya tahan ekonomi rantau ini akan teruji sekiranya kebanyakan ekonomi global mengetatkan dasar lebih cepat dari jangkaan awal sejajar dengan usaha Amerika Syarikat yang sudah mula me’normal’kan kembali ekonominya.

Perincian maksud :

*Dasar kewangan akomodatif – pengurangan kadar faedah persekutuan yang membuatkan kos pinjaman semakin murah (low interest).

US Dollar Tambah Tertekan Dengan Komen Dari Donald Trump!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat