Aussie Kembali Melonjak Memberi Reaksi Terhadap Ucapan Debelle

344

Dolar Australia pada awal dagangan Asia didagangkan melemah berikutan saham-saham Asia hari ini mencatatkan penurunan. Aussie dilihat bergerak lemah dibandingkan matawang utama yang lain dengan jangkaan pasaran yang berisiko.

Data keyakinan pengguna tinjauan Westpac yang dikeluarkan pada jam 8.30 pagi tadi mencatatkan peningkatan kepada 1.9% berbanding penurunan -4.8% pada bacaan sebelum ini.

Aussie kembali mengukuh semula untuk melonjakkan harga pada dagangan semasa berikutan pasaran memberi reaksi terhadap ucapan Timbalan Gabenor bank pusat Australia, Guy Debelle yang membicarakan berkenaan keadaan ekonomi semasa di Australia.

Antara isu yang digariskan adalah berkaitan pasaran buruh yang positif dan juga faktor yang menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi.

Di samping itu juga, pasaran perumahan yang berisiko turut menjadi isu yang diketengahkan. Kenaikan pada kadar pendapatan juga harus dipertingkatkan untuk mencapai sasaran inflasi.

Selain itu juga, kestabilan pada dagangan Aussie turut dipengaruhi oleh keadaan ekonomi di China sebagai rakan dagang terbesarnya.

Sesi pasaran Asia pada esok hari (Khamis) akan melihatkan data inflasi dan data harga pengeluar di China akan menjadi tumpuan dengan kedua-dua bacaan data dijangka meningkat. Ini berkemungkinan akan menyokong pengukuhan Aussie sebelum ucapan Debelle pada jam seterusnya.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat