Bank Pusat Kanada Umum Kenaikan 75 Mata Asas! Adakah Ini Adalah Penamat Untuk BoC?

190

Bank of Canada (BoC) mengumumkan kenaikan kadar faedah untuk keempat kali berturut-turut dalam usaha untuk memperlahankan inflasi daripada paras tertinggi empat dekad.

Para penggubal dasar yang dipimpin oleh Gabenor Tiff Macklem menaikkan kadar penanda aras semalaman sebanyak 75 mata asas kepada 3.25% pada hari Rabu, memberikan bank pusat Kanada kadar dasar tertinggi dalam kalangan ekonomi maju utama. Penggubal dasar menyatakan mereka menjangkakan untuk terus menaikkan kadar dalam beberapa bulan akan datang.

Kenaikan yang besar itu menunjukkan bank pusat masih tidak selesa dengan kadar inflasi yang tinggi dan menetapkan peringkat untuk penggubal dasar dalam mula memperhalusi kos pinjaman apabila tekanan harga semakin meningkat.

Kebanyakan ahli ekonomi termasuk kesemua para penggubal dasar utama Kanada menjangkakan kenaikan kadar lebih lanjut. Bank pusat itu mengulangi komitmennya untuk membawa kenaikan harga pengguna kembali kepada sasaran 2% dan pegawai berkata mereka kekal bimbang bahawa risiko inflasi yang terus meningkat berakar umbi.

Kenaikan 75 mata asas meninggalkan Kanada dengan kadar dasar tertinggi sejak 2008, dan membawa kos pinjaman ke tahap yang Bank of Canada percaya akan mula menyejukkan ekonomi negara secara aktif.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat