Bekas Penagih Dadah Jadi Jutawan Pelaburan Hartanah Dengan Kekayaan Mencecah $300 Juta!

11,677

Grant Cardone dilahirkan pada 21 Mac 1958 di Amerika Syarikat. Sepanjang zaman kanak-kanaknya, beliau dan bapanya sering berkunjung ke kawasan hartanah yang pelbagai. Oleh yang demikian, minatnya untuk menjalankan urusniaga hartanah semakin berkembang.

Ketika berusia 15 tahun, beliau mula mempelajari tentang pasaran hartanah dan memahami segala transaksi yang berkaitan. Wow, hebat!

Pada tahun 1981, Grant telah berjaya memperoleh ijazah dalam bidang perakaunan dari McNeese State University. Namun, minatnya terhadap bidang pelaburan hartanah tidak pernah dilupakan bahkan beliau mahu segera melibatkan diri dalam pasaran tersebut!

Akan tetapi, niatnya itu terpaksa ditangguhkan kerana kekurangan sumber kewangan untuk melabur. Di samping itu, beliau juga perlu menambah ilmu pengetahuannya dengan mempelajari beberapa subjek berkaitan hartanah.

Demi mendapatkan wang, Grant bekerja di beberapa buah syarikat. Pada ketika itu, beliau telah silap memilih jalan yang hampir merosakkan kehidupannya. Ketagihan dadah dan alkohol yang dialami menjadikan dirinya leka dan alpa tentang tujuan hidupnya.

Walau bagaimanapun, beliau bernasib baik kerana keluarganya tidak mengabaikan dirinya. Oleh itu, beliau telah dihantar ke pusat pemulihan untuk mendapatkan bantuan yang sepatutnya.

Beberapa lama kemudian, Grant mula sedar dan berazam untuk tidak mengulangi perbuatan yang merosakkkan dirinya. Setelah beransur pulih, beliau bekerja di salah sebuah syarikat kereta sebagai seorang jurujual.

Pada permulaannya, beliau langsung tidak menunjukkan minat terhadap pekerjaan tersebut sehingga pengurusnya bercadang untuk memecatnya. Namun begitu, Grant tidak berputus asa dan mengasah kemahiran yang dimiliki sehingga berjaya memperoleh gaji yang lumayan.

Berbekalkan wang yang diperolehi, Grant mula berjinak-jinak dengan pelaburan hartanah dengan membeli beberapa buah rumah. Selain itu, beliau turut mengadakan perbincangan dengan ejen hartanah dan para pelabur lain untuk memahami cara-cara urusniaga dan mempelajari tips-tips efektif dalam pelaburan tersebut.

Disebabkan keghairahannya untuk memperolehi keuntungan, beliau telah menyewakan sebuah rumah kepada satu keluarga. Malangnya, keluarga tersebut membatalkan kontrak mereka untuk menyewa rumah berkenaan. Oleh itu, Grant terpaksa menanggung kerugian selama beberapa bulan hingga beliau memutuskan untuk menjual semula rumah berkenaan.

Berdasarkan pengalamannya, Grant telah menubuhkan Grant Cardone Sales Training yang bertujuan untuk menyediakan latihan dan kursus jualan secara atas talian.

5 tahun berlalu, beliau mula belajar daripada kesilapannya dan berjaya membeli kompleks 38 buah pangsapuri di San Diego, California dengan meletakkan plat sebanyak $1.9 juta. Kemudian, beliau membeli sebuah lagi kompleks yang serupa.

Tidak lama kemudian, Grant mengasaskan Cardone Acquisitions yang kini mempunyai aset sebanyak $350 juta termasuk beberapa buah pangsapuri di Alabama, Arizona, California, Florida, Georgia, North Carolina, Tennessee dan Texas.

Pada tahun 2015, beliau berjaya mencatatkan rekod pengambilalihan terbesar kompleks perumahan Florida iaitu sebanyak 1,016 buah pangsapuri yang bernilai $59 juta yang sebahagiannya dibiayai oleh Federal National Mortgage Association.

Kini, hasil kekayaan Grant Cardone adalah sebanyak $300 juta!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat