Bitcoin Jadi Pelindung Nilai? Bank Pusat Kanada Miliki Jawapan Berlainan

619

Carolyn Rogers yang merupakan timbalan pegawai kanan bagi Bank of Canada (BOC) baru-baru ini telah menafikan pandangan bahawa matawang kripto boleh menjadi pelindung nilai bagi menghambat inflasi. Beliau secara peribadi berpendapat bahawa mata wang kripto “tidak memenuhi ujian” sebagai sumber pembayaran atau nilai yang stabil.

Kenyataan ini adalah sebagai respon balas terhadap soalan yang diutarakan oleh ahli parlimen, Yvan Baker mengenai adakah Bitcoin boleh menjadi cara yang berkesan untuk orang biasa lari daripada inflasi.

Seperti kita sedia maklum bahawa negara seperti Kanada dan Amerika Syarikat memiliki inflasi pada tahap tertinggi dalam tempoh lebih 30 tahun. Kenaikan CPI tahunan Kanada pada ketikat ini adalah berada pada paras 6.7%. Justeru tidak hairan, banyak pihak cuba mencari jalan keluar bagi medepani kadar inflasi yang tinggi ini. Antara yang menjadi pertimbangan adalah meletakkan wang ringgi dalam pelaburan Bitcoin.

Walaubagaimanapun pegawai BoC berpendapat bahawa mereka tidak melihat mata wang kripto sebagai cara untuk orang Kanada memilih keluar daripada inflasi atau sumber nilai yang stabil.

Bitcoin sering kali dirujuk sebagai “emas digital” oleh orang dalam industri, kerana had bekalan terhadnya sebanyak 21 juta syiling. Ini menjadikannya kebal terhadap penurunan nilai kewangan yang disebabkan oleh pencetakan wang, yang dianggap sebagai punca utama inflasi hari ini.

Namun perkara ini dibantah oleh sebahagian penggubal polisi. Antaranya ialah Presiden ECB Christine Lagarde yang berpendapat bahawa Bitcoin bukanlah mata wang yang benar, dan sebaliknya “aset yang sangat spekulatif”. Sementara itu, Pengerusi Fed Jerome Powell telah mendakwa bahawa Bitcoin bukanlah penyimpan nilai yang sesuai mahupun medium pertukaran.

Waima begitu, Bank of Canda mengikhtiraf Bitcoin dan kripto sebagai “inovasi penting” dan BoC telah pun melangkah ke “peringkat pembangunan” untuk kemungkinan CBDC, walaupun keputusan untuk menerima pakai CBDC bergantung kepada parlimen.

Setakat ini ahli parlimen BoC masih belum sependapat, sebilangan pihak mengkritik kripto, sebilangan yang lain ada yang menyokong penggunaan kripto.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat