BoC Akhirnya Dapat Bertenang! Data CPI Terkini Hadirkan Nafas Baru

399

Pada bulan Oktober, kadar inflasi tahunan Kanada dilaporkan merosot lebih daripada yang dijangkakan kepada 3.1%, terutamanya disebabkan oleh penurunan harga petrol, dan ukuran inflasi inti turun ke paras terendah mereka dalam lebih kurang dua tahun, berdasarkan data Statistik Kanada yang dikeluarkan pada hari Selasa.

Penganalisis telah meramalkan inflasi akan perlahan kepada 3.2% daripada 3.8% pada bulan September. Secara bulan ke bulan, indeks harga pengguna meningkat sebanyak 0.1%, sejajar dengan ramalan.

Penurunan dalam inflasi utama ini mungkin akan memperkukuhkan ramalan pelabur bahawa Bank of Canada (BoC) akan mula menurunkan kadar faedah daripada paras tertinggi dalam 22 tahun iaitu 5.00% pada separuh pertama tahun 2024.

Bacaan inflasi asas pula turun sedikit, dengan CPI-median merosot ke 3.6% dan CPI-trim ke 3.5%, terendah sejak Disember 2021 dan November 2021 masing-masing.

Bank pusat ini telah mengekalkan kadar faedah pada dua mesyuarat terakhirnya, tetapi menyatakan bahawa ia masih bersedia untuk menaikkan jika diperlukan. Bank ini meramalkan inflasi akan berada di sekitar 3.5% sehingga pertengahan 2024, sebelum merosot ke sasaran 2% pada akhir 2025.

Mata wang US dolar didagangkan susut sebanyak 0.15% berbanding mata wang Kanada selepas data CPI dikeluarkan.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat