Boris Johnson Tinggalkan UK Dalam Krisis Besar

382

Peletakan jawatan Boris Johnson sebagai perdana menteri UK telah menimbulkan persoalan tentang siapakah calon yang sesuai untuk menggantikan tempatnya.

Bagaimanapun, sesiapa sahaja yang akan menggalas tanggungjawab sebagai pemimpin baharu Parti Konservatif dan negara bakal berdepan cabaran ekonomi serta kewangan yang luar biasa.

Inflasi UK adalah yang tertinggi di G7

Britain mengalami impak lebih teruk berbanding ekonomi utama lain susulan kesan pandemik yang berlarutan pada rantaian bekalan dan kejutan kos tenaga dan makanan berikutan perang Ukraine-Rusia.

Inflasi mencecah 9.1% paras tertinggi 40 tahun pada bulan Mei, paling tinggi dalam kalangan ekonomi terkemuka G7 dan diramalkan meningkat melebihi 11% pada akhir tahun ini.

Isi rumah UK kini terdedah kepada penurunan taraf hidup yang berterusan. Pendapatan boleh guna menuju kejatuhan kedua terbesar sejak rekod bermula pada 1964 dan purata bil tenaga tahunan diramalkan meningkat 50% pada musim sejuk.

Pertumbuhan ekonomi UK dijangka paling lemah

Ekonomi kelima terbesar dunia itu terhenti pada Februari dan mula menyusut pada Mac. Kemerosotan itu semakin ketara pada bulan April, apabila Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dianggarkan jatuh 0.3% dengan tiga sektor utama ekonomi terus menurun.

Menurut laporan kestabilan kewangan yang diterbitkan awal minggu ini, Bank of England (BOE) berkata prospek ekonomi UK telah merosot secara material.

Pertumbuhan yang lemah adalah berita buruk bagi hutang kerajaan yang telah melonjak lebih 90% daripada KDNK hasil daripada langkah-langkah yang diambil untuk membantu perniagaan dan isi rumah menghadapi pandemik dan krisis tenaga.

Isu Brexit yang tidak berkesudahan

Walaupun UK telah keluar daripada Kesatuan Eropah (EU), tetapi negara itu masih lagi terikat dengan beberapa peraturan perdagangan.

Semasa di bawah pentadbiran Boris Johnson, UK berusaha untuk mengubah sebahagian peraturan Protokol Ireland Utara meskipun tindakan tersebut ditentang oleh EU dan berdepan tindakan undang-undang.

Bagi kebanyakan perniagaan, perjanjian perdagangan tersebut telah mengakibatkan mereka lebih sukar untuk menjual ke pasaran eksport terbesar dan meningkatkan kos import.

Hal ini boleh menimbulkan cabaran besar buat pemimpin seterusnya untuk mendapatkan penyelesaian yang lebih bermanfaat untuk UK di samping turut menjaga hubungan dengan EU.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat