Breakout! Lonjakan EUR/USD Tembus Zon Rintangan $1.0900

105

US dolar alami penyusutan lebih ketara pada dagangan sesi New York semalam dipengaruhi oleh laporan data tinjauan ISM bagi sektor pembuatan Amerika Syarikat (AS) untuk bulan Mei yang menguncup lebih rendah berbanding ramalan.

Bacaan merosot yang menyusuli data pertumbuhan ekonomi AS dan indeks harga PCE minggu lalu semakin meningkatkan jangkaan untuk pelaksanaan langkah pemotongan kadar faedah oleh Federal Reserve (Fed).

Pelabur menantikan pula petunjuk terbaru melalui komponen data pekerjaan pada minggu ini termasuk NFP AS pada Jumaat nanti.

Sementara, mesyuarat polisi European Central Bank (ECB) turut menjadi antara tumpuan minggu ini berikutan dijangka bank pusat akan mula menurunkan kadar faedah sebanyak 25 mata asas.

Meneliti carta pasangan mata wang EUR/USD, kenaikan harga pada Jumaat lalu gagal untuk menguji zon rintangan 1.09000 sebelum berundur turun pada penutup sesi terakhir minggu itu.

Namun pada Isnin semalam, harga yang pada mulanya susut ke sekitar 1.08300 kemudiannya telah paparkan lonjakan ketara sehingga akhirnya berjaya menembusi zon rintangan 1.09000 tersebut.

Ini menandakan paras ketinggian terbaru berjaya dicapai harga untuk tempoh dagangan 11 minggu.

Dengan pergerakan harga yang kekal di atas garisan sokongan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta EUR/USD itu, trend bullish harga dijangka akan berterusan.

Kenaikan lebih tinggi akan dijangkakan menuju ke paras tumpuan berikutnya yang beralih kepada 1.10000.

Namun sekiranya situasi semasa kembali menyokong kembali pengukuhan US dolar, harga boleh merudum jatuh semula di bawah zon 1.09000.

Paras sokongan harga kekal berada pada 1.08000 sebagai tumpuan jika harga kembali alami penurunan semula.

Lihat gambar carta harga pasangan EUR/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat