Catat Kenaikan, OM Holdings Mula Langkah Kanan

184

Syarikat yang disenaraikan di Bursa Sekuriti Australia (ASX) OM Holdings Ltd (OMH) memulakan penyenaraiannya di Pasaran Utama Bursa Malaysia pagi ini pada harga RM2.72, mencatatkan premium 5.84% daripada harga rujukannya iaitu RM2.57 sesaham.

OMH membuat penyenaraian bersilang pertama di Bursa Malaysia dan ASX yang dilakukan dengan cara pengenalan dan tidak akan membabitkan penerbitan saham baharu.

Bernama melaporkan, setakat jam 11.30 pagi, OMH adalah antara yang mencatatkan keuntungan di bursa, meningkat 27 sen kepada RM2.84 dengan 414,400 saham bertukar tangan.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia semalam, pengeluar bijih mangan dan feroaloi itu berkata, harga rujukan penyenaraian dan jumlah saham OMH yang tersedia untuk diniagakan daripada modal terbitan sedia ada, masing-masing adalah RM2.57 dan 16.8 juta saham.

Harga dagangan saham-saham OMH di Bursa Malaysia dan ASX mungkin berbeza bukan sahaja disebabkan oleh pergerakan tidak menentu mata wang tetapi juga permintaan dan penawaran yang dinamik serta perbezaan peserta perdagangan dan asas pelabur di kedua-dua bursa.

Menurut Pengerusi Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif, Low Ngee Tong, penyenaraian sekunder OMH juga seiring dengan rancangan pengembangan masa depan syarikat bagi aktiviti perniagaan huluan dan hilirin dalam usaha merebut pertumbuhan di rantau ini.

“Pada masa yang sama, kami berharap dapat mengembangkan kehadiran kami dalam kalangan pelabur Malaysia serta meningkatkan aktiviti perdagangan dan kecairan saham di pasaran modal Malaysia,” jelasnya dalam sidang media secara maya selepas penyenaraian kumpulan itu hari ini.

Sementara itu, Pengurus Besar pemasaran dan perdagangan OM Materials (S) Pte Ltd, Adrian Low Jia Yuan pula berkata, pihaknya berhasrat memperluas jangkauan dan asas pelaburnya, serta berpotensi meningkatkan kecairan saham melalui platform urus niaga yang berasingan.

Beliau menambah langkah itu membolehkan OMH memanfaatkan platform tambahan untuk pengumpulan dana di masa depan dan memberikan fleksibiliti bagi mengakses pasaran ekuiti yang berbeza untuk mengumpulkan dana.

“Kami mungkin melaksanakan pengumpulan dana dari pasaran modal Malaysia selepas penyenaraian sekunder dan menyalurkan dana ke arah mengembangkan kilang kami di Sarawak,’’ ujar beliau.

OMH mengusahakan peleburan feroaloi dan kemudahan pensinteran mangan di Sarawak, Malaysia melalui usaha sama dengan Samalaju Industries Sdn Bhd, anak syarikat Cahya Mata Sarawak Bhd selain di Qinzhou, China.

Syarikat berkenaan turut memiliki operasi perlombongan bijih mangan berpusat di Bootu Creek Mine, Wilayah Utara Australia dan 13% kepentingan di lombong mangan Tshipi Borwa di Afrika Selatan sementara aktiviti logistik, pemasaran dan perdagangan dilakukan di hab pengedaran utamanya di Singapura.

Mengenai rancangan masa depan, Low berkata syarikat berkenaan merancang untuk mengembangkan kapasitinya menjelang 2023 melalui perbelanjaan modal sebanyak A$100 juta hingga A$150 juta

Langkah ini dijangka antara lainnya, dapat menghasilkan tambahan 150 kilotan setahun mangan silikon.

Ia turut meneroka potensi peluang mangan di bahagian tengah Australia Barat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat