COVID-19: Ini Sebahagian Insentif Kerajaan Sediakan Untuk Rakyat Malaysia!

1,498

Susulan wabak pandemik C0VID-19 yang semakin parah, kebanyakan negara terjejas telah mengisytiharkan perintah berkurung bagi memutuskan rantaian penyebaran wabak tersebut. Begitu juga dengan Malaysia, yang mengambil inisiatif dengan pengisytiharan perintah kawalan pergerakan yang bermula dari 18 Mac yang lalu hingga 31 Mac 2020 bagi membendung penularan virus merbahaya itu.

Berikutan dengan perintah berkenaan, kebanyakan premis terpaksa ditutup dan ada dalam kalangan pekerja yang diberikan cuti tanpa gaji untuk menampung kos operasi syarikat yang terjejas. Oleh yang demikian, rakyat mula bimbang jika kawalan pergerakan ini diteruskan dalam tempoh masa yang lebih panjang. Bagaimana dengan sumber pendapatan mereka?

Jadi, pihak kerajaan telah menyediakan beberapa skim dan insentif untuk rakyat yang terjejas akibat wabak pandemik ini :

1. Pengurangan bil eletrik 6 bulan (diskaun)

Pihak kerajaan akan memperuntukkan sebanyak RM662 juta bagi menampung kos pemberian diskaun bil elektrik yang bermula 1 April 2020.

2. Pembayaran balik pinjaman PTPTN boleh ditangguh

Penangguhan pembayaran selama 3 bulan ini dijangka dapat membantu seramai 1.5 juta peminjam yang merangkumi jumlah kutipan sebanyak RM375 juta.

3. Pembayaran balik pinjaman MARA boleh ditangguh

MARA telah mengambil inisiatif dengan mengumumkan penangguhan bayaran balik pinjaman pelajaran dan perniagaan selama 3 bulan.

Selain itu, mereka juga memperuntukkan diskaun khas sewaan sebanyak 30% khusus kepada para peniaga di semua premis milik mereka.

4. JKM beri bantuan kepada 500,000 individu

Jabatan Kebajikan Masyarakat bakal mengagihkan bantuan sebanyak RM150 juta yang bermula pada Rabu ini. Untuk pengetahuan semua, bantuan yang diperuntukkan ini sepatutnya diagihkan pada April tetapi telah dipercepatkan 15 hari lebih awal.

5. Insentif RM600 untuk pekerja yang terpaksa bercuti tanpa gaji

Para pekerja yang berpendapatan RM4,000 atau kurang yang terpaksa bercuti tanpa gaji boleh memohon bantuan sebanyak RM600 setiap bulan (maksimum selama 6 bulan).

6. Tidak perlu bayar yuran tabika Perpaduan dan Taska Genius Perpaduan

Para ibu bapa akan diberikan pengecualian yuran bagi kedua-dua institusi ini bermula pada Mac hingga Jun.

7. Insentif Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL)

Para peniaga yang menyewa di premis DBKL akan diberikan sewa sebulan secara percuma. Di samping itu, 500 pekerja harian DBKL akan memperoleh bayaran penuh.

8. Petugas perubatan akan diberikan elaun khas

Para petugas perubatan memperoleh elaun sebanyak RM400 sebulan.

9. Penangguhan bayaran cukai

Sektor pelancongan yang merangkumi agensi pelancongan, pengusaha hotel dan syarikat penerbangan dibenarkan untuk menangguh pembayaran cukai mereka.

10. Pembayaran pinjaman industri perbankan boleh ditangguh

Sektor perbankan seperti CIMB, Affin Bank, Maybank, Bank Rakyat, Bank Muamalat, BSN dan Agrobank beri penangguhan bayaran balik pinjaman sehingga 6 bulan manakala para pelanggan yang terlibat dengan urusniaga gadai janji, sewa beli, kad kredit, pembiayaan pendidikan, Amanah Saham Nasional Bhd dan peribadi, pihak bank akan menjalankan penstrukturan dan penjadualan semula segala kemudahan pembiayaan.

11. Peruntukan bajet tambahan

Bajet tambahan sebanyak RM160 juta akan diperuntukkan untuk 26 buah hospital manakala RM259 juta diberikan kepada Kementerian Kesihatan bagi pembelian ubat-ubatan, peralatan dan lain-lain.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat