Curtis Wall Street Carroll : Kisah Pelabur Di Sebalik Tirai Besi

1,389

Cuba anda bayangkan bagaimana kehidupan di sebalik tirai besi. Memakai pakaian yang tertulis perkataan ‘banduan’, tidur di atas simen yang sejuk serta langsung tidak terdedah dengan dunia luar.

Kehidupan yang membosankan, rutin harian yang sama dilakukan terselindung di sebalik tembok-tembok batu yang tinggi. Sebaliknya, ada yang menarik tentang kisah seorang banduan di California ini.

Curtis Carroll yang dijatuhkan hukuman akibat tuduhan membunuh terpaksa meringkuk dalam penjara San Quentin selama 54 tahun. Pada tahun 1996, ketika berusia 17 tahun, dia dan kedua rakannya telah menembak mati seorang lelaki muda dalam cubaan untuk merompak. Oleh yang demikian, Carroll telah dituduh sebagai penembak dan 3 tahun berikutnya, seorang hakim mensabitkan kesalahannya sebagai pembunuh.

Menjalani hukuman di penjara, Carroll terkenal dengan gelaran ‘Wall Street’ oleh rakan-rakan banduannya. Beliau telah mengambil inisiatif dengan mengajarkan mereka bagaimana untuk bebas daripada hutang, membuat bajet dan memilih saham.

Apa yang dilakukannya di sebalik tirai besi tersebut cukup mengagumkan! Carroll akan membaca jurnal Wall Street setiap hari serta menjadikan Warren Buffett sebagai idolanya sehinggakan seorang pegawai penjara menggelarkannya ‘The Oracle of San Quentin’.

Minat Carroll terhadap pelaburan semakin berkembang apabila beliau dipindahkan ke penjara berkenaan sejak tahun 2012. Hal ini disebabkan oleh kemudahan pendidikan yang disediakan telah membolehkan beliau untuk membantu ramai individu termasuk golongan sukarelawan yang bekerja di situ.

Pemuda yang berusia 35 tahun ini mendedahkan bahawa sesi pembelajaran yang dibuat olehnya adalah untuk membantu rakan-rakannya dalam menghindari jenayah dan mengelakkan diri daripada sikap putus asa.

Carroll akan meneliti sebut harga saham dalam bahagian kewangan yang direkodkan dalam akhbar serta menyalinnya. Sejak mula mempelajari tentang pelaburan dan melabur, Carroll menyatakan pendapatnya bahawa pasaran saham dipengaruhi oleh cerita dan emosi. Apabila bercadang untuk melabur, beliau akan menerangkan asas-asas syarikat berkenaan kepada penghuni penjara yang lain dan melihat reaksi mereka.

Hal ini kerana psikologi akan menggerakkan sebanyak 70% daripada pasaran serta para pelabur akan menjalankan peranan sebagai penerajunya.

Di samping itu, Carroll telah membeli 3 saham iaitu Zynga, Bank Of America dan Facebook pada Disember 2012. Ketiga-tiga saham tersebut masing-masing telah mencatatkan peningkatan sebanyak 20%, 47% dan 134% sejak 14 Disember 2012.

Seterusnya, terdapat beberapa tips yang ditekankan oleh Carroll dalam menjalankan pelaburan iaitu mengetahui perbezaan di antara pelaburan dan perdagangan, membuat kajian terhadap pasaran, dan jangan takut berhadapan dengan risiko.

Kesimpulannya, sedangkan golongan banduan juga merebut peluang untuk menceburkan diri dalam dunia pelaburan, mengapa tidak anda? Tepuk dada, tanya selera!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat