Data Inflasi Eropah Melebihi Jangkaan! Bagaimana Dengan Persepsi Pasaran Terhadap Pengurangan Kadar?

216

Inflasi di zon Eropah meningkat kepada 2.6% pada bulan Mei, lapor agensi statistik Eurostat pada hari Jumaat, namun angka yang lebih tinggi daripada jangkaan tidak mempengaruhi jangkaan pasaran terhadap pengurangan kadar faedah dari Bank Pusat Eropah (ECB) minggu depan.

Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan peningkatan 0.1 mata peratusan daripada angka utama April sebanyak 2.4%.

Inflasi teras, tidak termasuk kesan berubah-ubah dari tenaga, makanan, alkohol, dan tembakau, meningkat kepada 2.9% daripada 2.7% pada bulan April. Tinjauan Reuters terhadap ahli ekonomi telah meramalkan bacaan yang tidak berubah.

Data ini hadir dengan jangkaan meluas bahawa ECB akan mengurangan kadar faedah pada mesyuarat 6 Jun, pengurangan pertama sejak 2019. Bank pusat untuk kawasan Eropah yang terdiri daripada 20 negara ini memulakan kitaran kenaikan terbarunya pada Julai 2022, mengeluarkan kadar faedah dari wilayah negatif kepada 4% pada masa ini.

Sebarang penyimpangan dari pengurangan 25 mata asas pada mesyuarat Jun ECB akan menjadi kejutan besar kepada pasaran, setelah berminggu-minggu isyarat kuat dari penggubal dasar.

Selepas bacaan ini, pasaran wang menjangka pengurangan pada bulan Jun, diikuti dengan hanya satu lagi pengurangan pada 2024.

Walaupun inflasi utama meningkat pada bulan Mei, turun naik dalam kadar ini telah diramalkan dalam beberapa bulan akan datang disebabkan oleh kesan asas dari pasaran tenaga dan pembatalan skim sokongan fiskal kerajaan di seluruh blok tersebut.

Secara keseluruhan, angka utama telah menurun dengan ketara dari puncak 10.6% pada Oktober 2022, kekal di bawah 3% selama lapan bulan berturut-turut.

Waima, ahli ECB mungkin memberi perhatian lebih kepada kadar inflasi perkhidmatan yang menjadi penunjuk utama tekanan inflasi domestik  meningkat kepada 4.1% dari 3.7%.

ECB Klaas Knot berkata pada awal minggu ini bahawa fasa seterusnya disinflasi akan “lebih tidak menentu,” dan dasar monetari perlu dikurangkan dengan perlahan dan secara beransur-ansur bagi mengelakkan jangkaan inflasi luar dari ramalan.

Euro mengukuh lebih tinggi berbanding US dolar AS dan pound Britain dan mengekalkan keuntungan dari sesi awal.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat