Data PMI Lemah, Pasaran Kewangan Eropah Bergelora!

274

Hasil bon kerajaan zon Eropah menurun pada hari Jumaat selepas data tinjauan ekonomi Perancis dan Jerman menunjukkan keputusan yang lebih lemah daripada jangkaan, secara tidak langsung mendukung jangkaan untuk pengurangan kadar dasar.

Permintaan yang lemah mendorong penurunan aktiviti perniagaan di Perancis ketika negara itu menuju pilihan raya parlimen yang mengejut. Di samping itu, peningkatan di Jerman adalah perlahan pada bulan Jun.

Pertumbuhan perniagaan kawasan Eropah merosot dengan ketara pada bulan ini kerana permintaan menurun buat kali pertama sejak Februari.

Tinjauan “menunjukkan pemulihan yang kukuh dalam ekonomi zon Eropah adalah belum pasti”, kata Franziska Palmas, pakar ekonomi kanan Eropah di Capital Economics.

“Sementara itu, tekanan harga agregat terus mereda tetapi tetap kukuh dalam sektor perkhidmatan, yang akan menyebabkan para penggubal dasar ECB berhati-hati,” tambahnya.

Pasaran wang mengira sekitar 68 bps pengurangan kadar Bank Pusat Eropah menjelang akhir tahun dari 65 bps sebelum data PMI, yang menunjukkan langkah lanjut dan 70% peluang pengurangan ketiga pada tahun 2024.

Hasil Bon berada di landasan untuk kenaikan mingguan kecil, kerana harapan bahawa parti National Rally (RN) sayap kanan Perancis akan menarik balik janji-janji fiskal yang mahal menghentikan lonjakan minggu lepas.

Hasil bon 10 tahun Jerman, penanda aras untuk kawasan Eropah, jatuh 4.5 mata asas kepada 2.38% dan dijangka mengakhiri minggu ini 2 bps lebih tinggi.

RN dilihat mendahului pusingan pertama pilihan raya parlimen negara itu dengan 35% undi, menurut satu tinjauan yang dikeluarkan pada hari Khamis. Kem parti pusat Presiden Emmanuel Macron berada di tempat ketiga dengan 20% undi.

Sentimen pasaran terhadap Perancis dan negara-negara yang paling berhutang dalam kawasan zon Eropah meningkat pada hari Khamis apabila pasaran melalui lelongan bon Perancis tanpa sebarang masalah besar.

Walau bagaimanapun, selain daripada itu, terdapat harapan pelonggaran monetari di hadapan selepas Bank Negara Switzerland sedikit mengejutkan pasaran dengan mengurangkan kadar, dan Bank of England menyampaikan mesej dovish, kata penganalisis.

Hasil 10 tahun Itali kekal pada 3.916%, sementara jurang hasil Itali-Jerman berada pada 152 bps.

Mata wang euro menyusut sebanyak 0.12% kepada paras dagangan 1.0687.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat