Data Terbaru Buatkan Pasaran Berbelah Bahagi! Jualan Runcit A.S Pada Januari Membimbangkan?

386
Jualan runcit di Amerika Syarikat jatuh lebih dari yang dijangka pada bulan Januari, disebabkan oleh penurunan penerimaan di kedai jualan auto dan stesen servis minyak. Jualan runcit merosot sebanyak 0.8% bulan lalu, menurut Jabatan Perdagangan  pada hari Khamis, kemungkinan dipengaruhi oleh musim sejuk. Data untuk bulan Disember telah disemak lebih rendah dengan menunjukkan peningkatan jualan sebanyak 0.4% bukan 0.6% seperti yang dilaporkan sebelumnya.

 

Pakar ekonomi yang di temu bual oleh Reuters telah meramalkan penurunan jualan runcit sebanyak 0.1%. Penurunan itu mengikuti prestasi yang agak kukuh sepanjang musim perayaan. Faktor bermusim kurang menyokong untuk Januari ini berbanding dengan tahun-tahun sebelumnya, mengakibatkan penurunan besar dalam jualan yang disesuaikan bulan lalu. Pakar ekonomi mengambil sikap yang lebih berhati-hati sebelum pengeluaran data.

 

Kata Daniel Silver, seorang pakar ekonomi di JP Morgan di New York. “Perubahan yang disesuaikan secara bermusim secara individu untuk bulan-bulan ini kemungkinan harus dikurangkan ketika cuba menentukan trend untuk data.”

 

Walaupun momentum kemungkinan akan perlahan pada tahun ini, perbelanjaan pengguna tetap sihat, berikutan pasaran buruh yang tahan lasak dan kuasa beli isi rumah yang meningkat seiring dengan kemerosotan inflasi.

 

Laporan berasingan dari Jabatan Buruh pada hari Khamis menunjukkan tuntutan awal untuk faedah pengangguran negara jatuh 8,000 kepada 212,000 yang disesuaikan musiman untuk minggu yang berakhir pada 10 Feb. Tuntutan berada di sekitar tahap rendah walaupun terdapat gelombang pemecatan profil tinggi baru-baru ini dalam sektor teknologi dan media. Pakar ekonomi meramalkan 220,000 tuntutan untuk minggu terkini. Dengan pasaran buruh yang masih ketat, beberapa pekerja yang diberhentikan mungkin dengan mudah mendapatkan pekerjaan baru.

 

Jualan runcit tidak termasuk automobil, minyak, bahan binaan dan perkhidmatan makanan menurun sebanyak 0.4% pada bulan Januari. Ukuran jualan runcit teras ini paling sepadan dengan komponen perbelanjaan pengguna dalam KDNK.

 

Jualan teras untuk bulan Disember telah disemak ke bawah untuk menunjukkan peningkatan sebanyak 0.6% bukan 0.8% seperti yang dilaporkan sebelumnya. Pakar ekonomi meramalkan pertumbuhan perbelanjaan perkhidmatan yang kukuh pada bulan Januari, yang seharusnya menjaga keseluruhan perbelanjaan pengguna. Perbelanjaan pengguna, yang menyumbang lebih daripada dua pertiga daripada aktiviti ekonomi AS, meningkat pada kadar yang cepat dalam suku keempat, menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi pada kadar tahunan sebanyak 3.3%.
Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat