Defisit Perdagangan A.S Membimbangkan, Halatuju Ekonomi Q3 Semakin Kabur?

528

Defisit perdagangan Amerika Syarikat melonjak ke paras tertinggi pada bulan Ogos yang didorong oleh sektor import kerana sektor perniagaan yang kembali membina semula inventori. Ini membawa indikasi bahawa pertumbuhan ekonomi perlahan pada suku ketiga.

Defisit perdagangan melonjak 4.2% menjadi $73.3 bilion pada bulan lalu, iaitu angka tertinggi sejak data ini mula diterbitkan seperti yang dimaklumkan Jabatan Perdagangan pada hari Selasa. Bacaan ini juga jauh mengatasi ramalan para pakar ekonomi yang mensasarkan jurang perdagangan menjadi $70.5 bilion.

Apabila disesuaikan dengan inflasi, defisit perdagangan barang meningkat $ 1.9 bilion menjadi $ 101.8 bilion pada bulan Ogos. Laporan ini hadir selepas, pentadbiran mengeluarkan data inflasi yang menunjukkan inflasi yang tinggi telah mengurangkan perbelanjaan pengguna pada bulan Julai, dengan pemulihan sederhana pada bulan Ogos.

Rizab Persekutuan cawangan Atlanta meramalkan pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) sehingga kadar tahunan 2.3% pada suku ketiga. Ekonomi telah berkembang pada kadar 6.7% pada suku kedua.

Perdagangan ekonomi telah menyebabkan pengurangan pertumbuhan KDNK selam empat suku berturut-turut.

Import barang meningkat 1.1% kepada $ 239.1 bilion pada bulan Ogos. Peningkatan ini disebabkan oleh barangan pengguna seperti persediaan farmasi, mainan, permainan dan barang sukan. Terdapat juga kenaikan import bekalan dan bahan industri.

Walaubagaimanapun, import kenderaan bermotor, alat ganti dan mesin menurun $ 1.5 bilion yang mencerminkan kekurangan semikonduktor global dan sekaligus menghambat pengeluaran. Namun permintaan untuk barangan ingin tetap utuh.

Eksport barang meningkat 0.7% kepada rekod $ 149.7 bilion yang majoritinya didorong oleh eksport bekalan dan bahan industri seperti emas bukan asli dan gas asli. Eksport perkhidmatan menurun $ 0.1 bilion menjadi $ 64.0 bilion pada bulan Ogos, mencerminkan penerimaan perjalanan yang masih lemah di tengah sekatan berkaitan dengan pandemik.

Tamsilnya defisit perdagangan yang tinggi membawa indikasi bahawa terdapat kebarangkalian pertumbuhan ekonomi suku ketiga akan terjejas.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat