Di Singapura, Wanita Tewaskan Lelaki Dalam Perdagangan Kripto!

206

“Jangan pandang remeh, perempuan pun boleh untung banyak dalam kripto berbanding lelaki.”

Tinjauan tahunan Indeks Mata Wang Kripto Rizab Bebas (IRCI) yang diterbitkan pada 28 Mac melaporkan bahawa wanita Singapura telah menjana keuntungan lebih banyak dalam pelaburan aset digital berbanding lelaki.

Sejak pelancaran IRCI di Singapura pada 2021, ini adalah kali pertama wanita dapat mengatasi lelaki, di mana sebanyak 76% wanita telah memperoleh keuntungan lumayan dalam pelaburan kripto berbeza dengan lelaki yang hanya 72%.

Tinjauan tersebut turut menyaksikan wanita yang mengambil bahagian dalam pelaburan kripto tahun ini telah meningkat daripada 30% kepada 37% manakala lelaki pula 48%.

Selain itu, sekitar 24% wanita berhasrat memperuntukkan lebih 20% portfolio pelaburan mereka dalam kripto dan 48% rancang untuk terus melabur dalam portfolio sedia ada untuk tempoh 12 bulan akan datang.

Sementara 43% wanita didapati ingin mempelbagaikan aset digital lain serta menyertai projek DeFi mahupun non-fungible token (NFT).

Namun, tahap keyakinan rakyat Singapura dalam aset digital mencatatkan 55 daripada 100 susulan pasaran kripto pada tahun 2022 mengalami pendarahan ketara ditambah pula terdapat beberapa syarikat kripto yang muflis seperti FTX.

Walaupun kepercayaan semakin goyah, penggunaan kripto di Singapura tetap meningkat apabila 43% responden dilaporkan mempunyai pelaburan kripto berbanding tahun sebelumnya 40% dan sebilangan besar responden memiliki keyakinan jangka panjang terhadap aset digital.

Hal ini kerana krisis perbankan berterusan dan pelaksanaan rangka kerja kawal selia yang mantap oleh kerajaan Singapura telah menjadi sebab kebanyakan pelabur beralih ke aset digital seperti Bitcoin (BTC).

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat