Ekonomi Eropah Dalam Bahaya? ECB Lagarde Tampil Beri Penjelasan Penting!

393

Presiden European Central Bank (ECB), Christine Lagarde,dalam ucapan beliau yang terbaru memberi penekanan bahawa kadar pinjaman akan kekal tinggi selama yang diperlukan untuk mengawal harga walaupun ekonomi menghadapi kesulitan.

“Keputusan di masa hadapan, kami akan memastikan kadar faedah ECB utama akan ditetapkan pada tahap yang mencukupi untuk selama yang perlu,” kata Lagarde kepada ahli parlimen di Parlimen Eropah.

“Kami tetap bertekad untuk memastikan bahawa inflasi kembali ke sasaran sederhana pada paras 2% dalam masa yang tepat,” katanya pada hari Isnin di Brussels.

ECB meningkatkan kadar dasar dasarnya kepada 4% bulan ini, tahap yang kebanyakan ahli ekonomi dan pelabur fikirkan akan menjadi puncak dalam kempen lebih dari setahun untuk menghapuskan inflasi.

Beberapa ahli Majlis telah mengesahkan penilaian tersebut, dengan Pablo Hernandez de Cos dari Sepanyol mengulangi pada Isnin bahawa tahap semasa ini akan membawa pertumbuhan harga kembali ke sasaran 2% jika dikekalkan untuk jangka masa yang lama. Sementara itu, Gabenor Bank of France, Francois Villeroy de Galhau, mengatakan ECB tidak sepatutnya menguji ekonomi “sehingga ia parah”, isyarat yang menunjukkan beliau lebih suka tidak menaikkan kadar lagi.

Namun etapi beberapa penggubal kurang pasti bahawa puncak tertinggi telah dicapai atau tidak. Presiden Bundesbank, Joachim Nagel, berkata minggu lalu bahawa terlalu awal untuk membuat pernyataan seperti itu kerana inflasi masih terlalu tinggi dan hanya dijangka akan merosot dengan perlahan.

Cabaran utama adalah menilai bagaimana ekonomi bertindak balas kepada pengetatan monetari yang dilaksanakan sejak Julai 2022.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat