Emas Junam ‘Kemerah-Merahan’, Data PMI Kekal Memihak USD

643

Komoditi logam berharga itu menyambung kejatuhannya untuk hari ketiga berturut-turut sejak Selasa lepas dan menghasilkan paras terendah mingguan terbaru selepas data ekonomi dari Amerika Syarikat memberi lonjakan buat Perbendaharaan AS dan USD.

Perkara ini akan menjejaskan harapan pasaran untuk berlakunya pemotongan kadar oleh Federal Reserve (Fed) yang dijangkakan pelonggaran 27 mata asas menjelang akhir tahun 2024.

Sementara itu, harga emas kini berada pada paras $2,333.09 iaitu pulih sederhana 0.18% sejak ia dibuka pada sesi dagangan Asia pagi tadi.

Aktiviti perniagaan AS kekal positif apabila bacaan akhir Mei PMI Pembuatan dan Perkhidmatan melebihi anggaran sasaran pasaran.

Biro Statistik Buruh AS (BLS) menunjukkan bahawa bilangan rakyat Amerika dalam angka pengangguran adalah sedikit daripada anggaran dan kurang daripada bacaan sebelumnya. Ia masih memaparkan pengukuhan dalam pasaran buruh.

Laporan ini juga meningkatkan kelebihan buat Indeks Dolar AS (DXY) naik 0.18% dan kembali melebihi 105.00 mata selepas hampir dua minggu terkapai-kapai di bawah paras tersebut.

Minit mesyuarat Fed yang didedahkan pada Rabu menunjukkan bahawa beberapa pegawainya bersedia untuk menaikkan kadar jika inflasi masih degil dan menghalang nilai emas untuk meninggi lagi.

Sebelum ini, lonjakan tinggi buat harga emas disebabkan oleh sokongan belian oleh bank-bank pusat dan konflik sekatan negara-negara barat ke atas Rusia selepas pencerobohannya ke atas Ukraine.

Dari sudut teknikal pula, posisi emas masih lagi di puncak tertingginya walaupun mencatatkan kerugian tinggi baru-baru ini. Momentum jangka masa pendek telah berubah negatif dengan Indeks Kekuatan Relatif (RSI) turun di bawah garis tengah 50 akibat aktiviti pembetulan harga dan jualan.

Pasaran meletakkan sasaran sokongan bawah di posisi terendah 13 Mei pada $2,332 dan seterusnya pada 8 Mei pada $2,303. Andai kata ia masih merendah lagi, paras SMA 50 hari pada $2,307 dijadikan sebagai sokongan terendah.

Jika berlaku lantunan semula, sasaran belian akan dipasakkan pada kawasan $2,350 hingga $2,400. Sekiranya aktiviti tarikan belian kekal cemerlang, pasaran melanjutkan paras rintangan ke posisi ATH pada $2,450.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat