Emas Kembali Bersinar! Bangkit Setelah Hampir Seminggu ‘Lemas’

619

Hari ini, harga emas menunjukkan kenaikan ke paras $1,967.59 setelah mengalami penurunan sejak Jumaat lepas iaitu pada nilai $1,934.38. Kali terakhir emas mencapai harga tersebut adalah pada penghujung bulan Julai 2023.

Kenaikan ini berpunca daripada nilai AS Dollar yang semakin lemah dan hasil bon selepas data inflasi menunjukkan bacaan semakin menurun pada Oktober.

Harga spot gold meningkat sebanyak 0.2% iaitu kepada $1,965.83 per auns. Manakala, harga gold futures AS pula naik 0.2% iaitu kepada $1,969.50.

Menurut Ilya Spivak, Ketua Makro Global Tastylive berpendapat bahawa masih terdapat beberapa elemen risiko geopolitik yang bersembunyi dan nampaknya pasaran masih dalam faktor melihat perkembangan perang Israel-Hamas yang sedang berlarutan.

Data inflasi AS yang diterbitkan semalam menunjukkan harga pengguna AS tidak berubah pada bulan Oktober dan kenaikan tahunan dalam inflasi asas adalah yang terendah dalam tempoh dua tahun.

Selain itu, indeks dollar mencecah paras terendah dan menjadikan emas lebih murah sementara hasil 10 tahun Treasury (US10Y) merosot ke paras terendah hampir dua bulan.

Para pelabur sekarang sedang menunggu data jualan runcit AS dan indeks harga pengeluar (PPI) pada malam ini untuk mendapatkan petunjuk tambahan mengenai penetapan kadar faedah oleh Federal Reserve.

Pakar ekonomi juga meramalkan kenaikan 0.1% pada PPI bulan lepas berbanding kenaikan 0.5% pada bulan September.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat