EURUSD Analisa Fundamental 1 Oct 2014

101

kejatuhan-ekonomi-euro

EUR/USD telah mengalami kejatuhan besar selepas pengumuman data CPI pada jam 5 petang semalam. Nombor Inflasi teras melepasi jangkaan meletakkan tekanan ke atas ECB untuk menambah rangsangan tambahan pada hari Khamis. Euro jatuh 68 mata untuk berdagang di 1.2618 dan kemungkinan dapat memecahkan tahap 1.26 jika US data membuktikan positif pada kemudian hari. Dolar AS meningkat kepada rekod tinggi baru-baru ini 86.08. Aktiviti pengguna di Perancis dan Jerman bertambah baik bulan lepas. Itu petanda yang amat menggalakkan tetapi kelemahan pada sektor pembuatan dan perindustrian masih membentangkan kebimbangan bank pusat Eropah yang bermesyuarat minggu ini untuk menentukan kadar faedah dan polisi pelonggaran kuantitatif.

Data inflasi zon Euro hari ini akan mewarnai pemikiran mereka tetapi ia adalah akibat kekurangan pertumbuhan ekonomi dan keadaan kedegilan data pekerjaan yang merupakan aspek yang paling membimbangkan bagi ECB. Kami juga akan mendapatkan data pengangguran hari ini tetapi ia dijangka tidak berubah pada zon Euro iaitu 11.5%. Euro telah jatuh mendadak berikutan berita bahawa inflasi zon euro tenggelam kepada hanya 0.3% pada bulan ini.

Ia susut tiga suku daripada satu peratus berbanding dolar AS, untuk € 1.2608, membuat low baru semenjak 2 tahun. Para pelabur mengira laporan inflasi hari ini, termasuk penurunan dalam inflasi teras, akan merangsang Bank Pusat Eropah(ECB) untuk mengambil tindakan. Mereka akan membuat mesyuarat pada hari Khamis, dan harus membincangkan skim pembelian sekuriti bersandarkan aset yang diumumkan bulan lepas. Inflasi teras di zon euro (pelucutan daripada turun naik harga makanan, alkohol dan tenaga) telah jatuh juga,kepada hanya 0.7% berbanding 0.9% pada bulan Ogos.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat