EUR/USD Analisa Fundamental Mingguan. 20-24 Oct 2014

62

analisa-fundamental-euro-usd-03

EUR/USD jatuh di akhir hari dagangan pada hari Jumaat selepas menyentuh di atas tahap 1.28 untuk ditutup minggu ini pada 1,2760 atas komentar dari ahli bank ECB. Bank Pusat Eropah baru-baru ini telah mengambil langkah-langkah pelonggaran tambahan untuk membantu membalikkan kecenderungan ekonomi di kawasan itu. Ini termasuk mengurangkan kadar faedah, memberikan pinjaman kos rendah kepada institusi kewangan sebagai balasan bagi kredit kepada syarikat-syarikat, dan pembelian hutang korporat , bersama-sama dengan kadar euro yang lemah, seharusnya meningkatkan sokongan kepada wilayah yang terganggu ekonominya.

Presiden ECB juga nikmat pelarasan fiskal untuk melengkapkan tindakan kewangan – pembaharuan ekonomi dan pasaran buruh struktur yang membolehkan pelaksanaan rejim cukai yang lebih berdaya saing dan membuka jalan untuk meningkatkan adanya sumber lapangan kerja, dan membayangkan bahawa program pembelian bond yang lebih luas boleh terjadi jika diperlukan. Jangkaan bahawa kadar faedah akan terus meningkat sebagai tindak balas kepada trend pengukuhan dalam pertumbuhan pengeluaran AS telah meletakkan tekanan ke atas dolar AS. Respon terhadap mata wang antarabangsa, dolar AS telah mengukuhkan hampir 7% sejak pertengahan tahun.

Ketua Rizab Persekutuan(FED) AS Janet Yellen berkata dia sangat prihatin atas jurang yang semakin melebar di antara golongan kaya dan miskin di Amerika Syarikat. Bercakap di bandar AS Boston pada hari Jumaat, Cik Yellen berkata “pendapatan dan ketidaksamaan kekayaan ada di peringkat tertinggi dalam seratus tahun yang lalu” dan telah melebar semasa pemulihan ekonomi. Dalam ucapannya pada sidang pada ketidaksamaan, kerusi Fed tidak menyebutkan dasar kewangan atau kegawatan semasa dalam pasaran kewangan. Beliau berkata jurang kekayaan yang telah berkembang selama beberapa dekad yang lalu, walaupun beberapa saat semasa krisis 2008 ketika orang kaya di Amerika kehilangan wang dan perbelanjaan kerajaan meningkat membantu mengimbangi kerugian bagi yang kurang kaya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat