Fed Evans: The Fed di Landasan Betul Bagi Tiga Kali Kenaikan Kadar Tahun Ini

46

Federal Reserve di landasan yang betul bagi menaikkan kadar sebanyak dua kali lagi tahun ini selepas pengetatan polisi yang dibuat minggu lalu. Ia juga boleh jadi lebih banyak atau kurang agresif bergantung kepada polisi fiskal dan kesan-kesan lain kepada ekonomi, kata salah seorang dari ahli The Fed yang mengundi bagi penetapan kadar pada Isnin.

“Tiga kenaikan adalah tak mustahil,” kata Presiden Fed Chicago, Charles Evans kepada Fox Business Network TV. “Saya semakin yakin dengan ekonomi di masa hadapan dan akan menyokong tiga kenaikan kadar tahun ini. Jika inflasi mula meningkat, ia adalah tanda pengukuhan. Kenaikan boleh jadi dua, atau tiga atau empat jika inflasi benar-benar meningkat.”

Apabila ditanya tentang janji Presiden Trump yang mahu melonjakkan ekonomi kepada pertumbuhan empat peratus dari dua peratus tahun lalu, Evans mengatakan: “Empat peratus adalah sangat besar.”

Evans yang juga pengundi dalam penetapan polisi tahun ini juga sependapat dengan Janet Yellen yang mengatakan pada Khamis lepas bahawa bank pusat boleh cuba menolak inflasi yang kini di 1.7% lebih daripada 2.0%.

“Ada peluang untuk kita mencapai inflasi 2% dan lebih dari itu juga akan memastikan kita benar-benar mencapi sasaran, inilah yang dipanggil sebagai objektif inflasi simetrik,” kata Evans.

Di majlis berasingan Presiden Fed Minneapolis, Kashkari menjelaskan pendirian beliau yang berbeza minggu lalu dalam keputusan menaikkan kadar adalah kerana The Fed belum mencapai sasaran inflasi. Beliau juga mahu perancangan yang lanjut tentang bila dan bagaimana mahu mengurangkan defisit dalam ‘balance sheet’ sebelum menaikkan kadar Fed Fund Rate.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat