Filipina Cadangkan Cukai Ke Atas Syarikat Teknologi Untuk Tambahan Dana Pandemik

134

Penggubal undang-undang Filipina telah memperkenalkan rang undang-undang baru, mengetengahkan isu cukai terhadap beberapa syarikat teknologi besar seperti Facebook, Google Alphabet, Youtube, Netflix dan Spotify sebagai salah satu usaha untuk meraih dana menampung perbelanjaan krisis Covid19.

Rang undang-undang tersebut diperkenalkan bertujuan untuk mengumpul dana sebanyak 29 bilion peso ($571 juta) dengan penambahan cukai terhadap servis digital yang disediakan di Filipina, negara yang pesat dengan transaksi e-dagang dan memiliki sebilangan pengguna media sosial yang ramai.

Menurut Joey Salceda yang memperkenalkan rang undang-undang tersebut, cadangan ini memperlihatkan penggunaan media sosial dapat memberi pulangan yang baik demi kepentingan masyarakat dalam usaha menangani Covid19. Malah, pengenalan rang undang-undang ini turut menjadi isyarat kepada dunia bahawa Filipina bersedia untuk menerima transformasi ke arah digital.

Salceda turut menjelaskan bermula tahun hadapan dana yang dikumpul akan digunakan sebagai sumber kewangan bagi program digital seperti projek jalur lebar negara dan pembelajaran digital, sebagai usaha untuk mengisi jurang pendidikan akibat penutupan sekolah.

Namun pengenalan rang undang-undang tersebut mungkin akan mengambil masa sebelum diperbahaskan dalam kalangan penggubal akta memandangkan buat masa sekarang mereka dihimpit dengan projek peruntukan dana ekonomi bagi mengembalikan semula ekonomi negara.

Indonesia juga telah bertindak dengan cara yang sama apabila pada minggu lepas negara itu mengumumkan rancangan Cukai Nilai Tambahan (VAT) sebanyak 10% ke atas barangan digital bermula Julai ini untuk meningkatkan pendapatan sepanjang wabak pandemik.

Berkenaan rang undang-undang yang diperkenalkan, Google, Netflix dan Spotify tidak segera memberikan sebarang komen. Manakala Facebook menolak untuk memberikan pandangan berkenaan usul tersebut.

Sehingga hari ini sejak penularan wabak pandemik, Filipina mencatatkan kes Covid19 berjumlah 13,434 kes dengan 846 kematian.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat