G7 Bakal Jatuhkan ‘Bom’ Baru Ke Atas Rusia!

646

Amerika Syarikat dan sekutunya dari kumpulan G7 dijangka akan mengumumkan sekatan baharu ke atas Rusia di sidang kemuncak yang sedang berlangsung di Jepun.

G7 yang terdiri daripada AS, Britain, Jepun, Perancis, Jerman, Kanada dan Itali akan mengetatkan lagi sedia ada terhadap Rusia berikutan pencerobohannya ke atas Ukraine.

Ia akan disusuli dengan pengumuman larangan ke atas berbilion dolar berlian dan import logam dari Moscow, termasuk lembaga, aluminium dan nikel oleh UK.

Bukan itu sahaja, malah UK juga akan menyekat 86 lagi individu dan syarikat yang terlibat dalam kompleks industri ketenteraan Presiden Rusia Vladimir Putin.

Secara berasingan, Amerika turut bercadang untuk mengenakan pakej sekatan baharu seperti menyenarai hitamkan 70 syarikat dari Moscow dan negara lain eksport AS.

Tambahan daripada itu, 300 sekatan terhadap individu, entiti, kapal dan pesawat juga bakal diumumkan oleh Presiden Joe Biden.

AS setakat ini telah membekukan dana Bank Pusat Rusia, menyekat akses bank kepada SWIFT (sistem dominan untuk urus niaga kewangan global) dan menyekat beribu-ribu firma Rusia, pegawai kerajaan dan keluarga mereka.

Secara kolektifnya, negara-negara G7 telah mengenakan had harga $60 setong ke atas minyak dan diesel Rusia pada tahun lepas.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat