Gangguan Rantaian Bekalan Global Jadi ‘Mimpi Ngeri’

495

Gangguan rantaian bekalan global dilihat akan terus membebankan pemulihan ekonomi dunia daripada pandemik Covid-19.

Impaknya dapat dilihat daripada tekanan harga yang semakin meningkat, sehingga menyebabkan beberapa sektor perindustrian di negara-negara ekonomi utama mengurangkan pengeluaran mereka.

Moody’s Analytics dalam laporan terbarunya pada hari Isnin, telah memberi amaran bahawa masalah ini akan bertambah buruk sebelum menjadi lebih baik.

Malah, Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) juga menurunkan unjurannya untuk pertumbuhan ekonomi global disebabkan masalah tersebut. Unjuran ekonomi Amerika Syarikat diturunkan 1% kepada 6.0%, lebih tinggi berbanding negara G7 yang lain.

Sementara itu dalam laporan terbaru, syarikat Apple dilaporkan akan mengurangkan pengeluaran prosuk terbarunya, iPhone 13 sebanyak 10 juta unit kerana masalah kekurangan cip global.

Memetik kepada laporan yang diungkapkan Bloomberg, Apple dikatakan telah memberitahu pengeluarnya bahawa pengeluara dijangka akan lebih rendah kerana pembekal cip termasuk Broadcom Inc dan Texas Instruments sedang bergelut untuk menghantar komponen.

Kekurangan cip telah memberi tekanan besar kepada industri dari automobil hingga elektronik, menyebabkan banyak pembuat kenderaan menghentikan sementara pengeluaran.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat