Ganjaran Perlombongan BTC Berkurangan! Adakah Ini Khabar Buruk Kepada Pasaran Kripto?

373

Mata wang kripto Bitcoin (BTC) didapati didagangkan dalam julat yang agak membimbangkan baru-baru ini iaitu menghampiri paras $19,200. Disisi lain, hashrate Bitcoin terus berkembang dengan pantas, yang bermaksud bahawa pelombong Bitcoin perlu meletakkan lebih banyak kuasa pengiraan untuk menambah blok baharu pada blockchain Bitcoin.

Apabila kos tenaga meningkat pada kelajuan yang sama, pelombong Bitcoin akan mendapat margin yang tipis dalam hasil perlombongan mereka. Ini mungkin boleh membawa kepada satu lagi penjualan besar dalam kalangan pelombong Bitcoin seperti yang terjadi pada awal tahun ini. Glassnod mengeluarkan dapatan yang lebih jelas mengenai apa yang berlaku pada kadar hash”

Harga Hash Bitcoin telah mencapai paras terendah sepanjang masa sebanyak $66,500 setiap Exahash. Ini bermakna pelombong $BTC memperoleh ganjaran terkecil berbanding kuasa hash yang digunakan dalam sejarah, dan berkemungkinan meletakkan industri di bawah tekanan pendapatan yang melampau.

 

 

Pada awal bulan ini, Arcane Research menerbitkan laporan yang menyatakan bahawa hasil pelombong telah menurun sebanyak 81% daripada kemuncaknya pada Oktober 2021. Selain itu, sebahagian besar pelombong menyaksikan margin kasar mereka turun kepada 30%-40% daripada 80%-90%. Laporan Penyelidikan Arcane mencatatkan:

“Industri perlombongan pada hari ini semakin terkesan dan hampir hilang jejak di Eropah akibat krisis tenaga. Dalam masa yang sama pelombong Amerika turut mulai merasai bahangnya.

Sejak dua menjak ini didapati bahawa harga tenaga di A.S elah meningkat dengan ketara dan berkemungkinan akan terus meningkat apabila harga gas asli meningkat.”

Walaupun harga hash Bitcoin membuat paras terendah baharu, pemegang jangka panjang Bitcoin sebaliknya telah menunjukkan keyakinan yang tinggi. Penganalisis kripto Will Clemente menyatakan, Paras tertinggi 78% bekalan Bitcoin yang tertinggi sepanjang masa tidak bergerak dalam sekurang-kurangnya 6 bulan. Ia dilihat satu menakjubkan dengan latar belakang makroekonomi yang buruk dalam sejarah baru-baru ini, ketidaktentuan geopolitik dan kegusaran perang dunia ke-3.

Penganalisis Bloomberg Mike McGlone baru-baru ini berkata bahawa Bitcoin sedang memasuki “peringkat kematangan yang tidak dapat dihalang”. Beliau percaya bahawa harga BTC akan terus meningkat walaupun kadar Fed meningkat menjelang tahun ini.

Perkara ini dilihat semakin menarik untuk melihat bahawa jika pelombong Bitcoin mencetuskan jualan yang berterusan, adakah pemegang jangka panjang akan terus menunjukkan tahap keyakinan yang sama? Semasa penulisan, harga BTC didagangkan pada $19,281 dengan had pasaran $370 bilion.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat