Gap Besar: Ketidaktentuan Brexit Semakin Memuncak, Pound Menjunam!

79

Pound Sterling jatuh menjunam berbanding US dolar sehingga ke paras di bawah $1.20 (Gbp/Usd = 1.2000) selepas berita yang mengatakan Perdana Menteri Theresa May merancang untuk menamatkan akses ke pasaran tunggal Kesatuan Eropah bagi mendapatkan semula kawalan sempadan dan perundangan di U.K.

Pound (Gbp) jatuh berbanding matawang utama dunia selepas agensi berita Sunday Times melaporkan bahawa May merancang untuk keluar dari wilayah perdagangan bebas-cukai (Kesatuan Eropah), untuk mengawal imigrasi dan mencari rakan dagang yang baru.

Walaubagaimanapun, pihak Perdana Menteri Theresa Mei, enggan memberikan sebarang komen semasa dihubungi oleh Bloomberg News.

Matawang Britain ini telah jatuh sebanyak 19% berbanding US dolar sejak undian Brexit Jun 2016 yang lalu. Berita terbaru ini menguatkan potensi untuk U.K. berhadapan dengan ‘Hard Brexit‘. Hard Brexit di sini bermaksud kesusahan yang akan dialami oleh negara ini jika meninggalkan Kesatuan Eropah khususnya dalam ekonomi Britain.

Ketidaktentuan Brexit semakin memuncak apabila Perdana Menteri Theresa May akan menyampaikan ucapan tentang Brexit pada Selasa. Pasaran akan memberi perhatian kepada maklumat yang lebih jelas tentang pendirian UK kepada akses pasaran tunggal Kesatuan Eropah.

Turun-naik (volatility) dijangka akan berlaku dalam pasaran khususnya pasangan matawang Gbp/Usd, semasa Mei berucap. Beri perhatian kepada isi ucapan beliau sama ada cenderung untuk melemahkan Gbp atau sebaliknya.

Perbezaan Hard-Brexit & Soft-Brexit

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat