Harga Minyak Kembali Naik Dalam Sesi Dagangan Eropah

58

Harga minyak kembali naik selepas mencatat kejatuhan dalam sesi dagangan Asia berikutan tekanan daripada peningkatan pengeluaran U.S dan kesangsian pasaran terhadap dukungan Rusia dalam mengurangkan bekalan minyak.

Minyak mentah WTI (West Texas Intermediate) bagi kontak penghantaran Disember naik sebanyak 0.54% kepada $55.44 setakat jam 04.55 petang. Harga semasa kini mengampiri paras tertinggi dua tahun lalu iaitu di $56.24 setong.

Minyak Brent pula yang didagang ICE Future Exchange di London naik sebanyak 0.21% kepada $61.49 setong setakat jam 04.55 petang. Harga kini tersasar daripada harga tertinggi 2 setengah tahun lalu iaitu pada $64.65 setong.

Kejatuhan harga minyak jatuh hampir 5 hari berturut-turut berikutan laporan Energy Information Administration (EIA) dan American Petroleum Institute (API) yang melaporkan inventori minyak mentah mencatat peningkatan.

Selain itu, turut mendorong kejatuhan harga minyak ialah kesangsian pasaran terhadap pendirian Rusia dalam rundingan bersama OPEC dan non-OPEC bagi memutuskan pelanjutan pemotongan pada 30 November. Pasaran mengkhuatirkan bahawa Rusia tidak akan bersetuju untuk melanjutkan perjanjian tersebut.

Menurut penganalisis ABN Bank, perjanjian potongan minyak antara OPEC dan non-OPEC menodorng kepada pengurangan pengeluaran dan memulihkan kembali harga minyak. Dijangka pada tahun 2018, harga minyak mungkin mencapai $75 setong.

Pada ketika ini isu yang menjadi halangan OPEC ialah peningkatan pengeluaran minyak mentah U.S yang mencapai 9.56 juta tong pada bulan ini.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat