Harga Minyak Mentah Dunia Capai Paras Tertinggi Penghujung 2014

575

Penanda aras utama minyak mentah dunia WTI (West Texas Intermediate) berjaya mencapai paras tertinggi lewat tahun 2014 buat pertama kali pada Selasa dan melepasi paras harga $75 setong.

Harga minyak mentah terus membuat kenaikan yang banyak disokong oleh usaha negara pengeluar OPEC dan bukan-OPEC dalam pengurangan bekalan sejak awal tahun 2017.

Minyak mentah Brent setakat ini didagang di sekitar $78.25 setong naik dari paras terendah minggu lalu iaitu $73.96. Manakala minyak WTI (West Texas Intermediate) kini didagang di sekitar $75.02 naik dari paras terendah minggu lalu iaitu $67.78 setong.

Rancangan pemotongan bekalan antara pengeluar OPEC dan Russia bermula sejak tahun 2017 bagi mengimbangi semula bekalan minyak mentah dunia. Untuk rekod, harga minyak begitu tertekan sehingga jatuh kepada harga $30 setong pada awal tahun 2016.

Sejak awal pemotongan bekalan yang dibuat pada tahun lepas, harga minyak mentah membuat kenaikan secara beransur-ansur sehinggalah kini komoditi hitam melepasi harga $75 setong.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat