Harga Minyak Mentah Mengukuh, Emas Meningkat Ke Paras Tertinggi 7 Minggu

374

Harga minyak mentah terus catat peningkatan susulan kenyataan Menteri Tenaga Rusia, Alexander Novak yang mengatakan bahawa OPEC dan sekutunya termasuk Rusia yang dikenali sebagai OPEC+, mungkin akan mempertimbangkan untuk menggurangkan sekatan output minyak mentah pada mesyuarat seterusnya pada bulan Mac 2020.

Niaga hadapan WTI Amerika Syarikat menokok 4 sen kepada $60.56 setong, sementara minyak mentah Brent pula naik 7 sen kepada $66.46 setong.

Beliau juga memberitahu bahawa mereka mungkin mempertimbangkan beberapa pilihan termasuk pengurangan kuota secara beransur-ansur dan kesinambungan dalam perjanjian. Bagaimanapun, ia semuanya bergantung kepada situasi dan unjuran untuk suku tahunan berikutnya.

Bekalan global oleh bukan anggora OPEC dijangka akan meningkat tahun depan berikutan pengeluaran yang lebih tinggi dari negara termasuk Amerika Syarikat, Brazil, Norway dan Guyana.

Kerjasama antara Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dan OPEC+ dikatakan bakal diteruskan selagi ia diperlukan untuk menyokong pasaran komoditi minyak mentah.

Selain itu, Kuwait dilaporkan akan menamatkan pertikaian terhadap ‘Zon Neutral’ di sempadannya dengan Arab Saudi, menjelang akhir tahun 2019, dan dijangka akan menyambung semula pengeluaran yang terhenti lebih daripada tiga tahun lalu.

Sementara itu, dagangan emas turut mencatat peningkatan ke paras tertinggi 7 minggu disebabkan oleh ketegangan geopolitik yang meningkat susulan ancaman ‘hadiah Krismas’ oleh pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un dan juga ditafsirkan sebagai ujian senjata nuklear atau peluru berpandu balistik.

Korea Utara sebelum ini telah menetapkan tarikh akhir untuk Amerika Syarikat mengubah polisi yang ditetapkan ke atas Korea Utara. Meskipun sudah tiga kali mengadakan pertemuan, tetapi tiada kemajuan positif dalam perjanjian yang diperoleh daripada kedua-dua negara itu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat