HSBC ‘Bersubahat’ Dengan Penjenayah?

1,585

Mengejutkan! HSBC didakwa membenarkan penjenayah memindahkan wang bernilai jutaan dolar di seluruh dunia meskipun bank berkenaan mengetahui mengenai kegiatan mereka.

Dakwaan itu dibuktikan menerusi fail-fail rahsia yang tertiris kepada portal Buzzfeed dan dikongsi bersama International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Dokumen itu telah diserahkan kepada US Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) antara 2000 dan 2017 yang membabitkan transaksi bernilai kira-kira AS$2 trilion.

FinCEN Files mempunyai 2,657 dokumen yang tertiris dan 2,100 daripadanya melibatkan laporan aktiviti mencurigakan atau SARs. FinCEN berkata pendedahan itu akan memberi kesan terhadap keselamatan nasional Amerika Syarikat (AS), siasatan risiko dan mengancam keselamatan mereka yang memfailkan laporan itu.

SARs bukanlah bukti tentang salah laku jenayah tetapi bank menghantar laporan itu kepada pihak berkuasa sekiranya mereka mengesyaki jika terdapat para pelanggan bank yang berkemungkinan melakukan sesuatu yang mencurigakan.

HSBC Britain dikatakan membuat pemindahan wang menerusi cawangannya di AS ke beberapa akaun HSBC di Hong Kong pada 2013 dan 2014.

Fail-fail itu menunjukkan skim penipuan pelaburan yang dikenali sebagai skim Ponzi, bermula sebaik sahaja HSBC didenda sebanyak AS$1.9 bilion di AS atas dakwaan kesalahan pengubahan wang haram.

Skim Ponzi atau WCM777 merupakan skim penipuan pelaburan diasaskan oleh seorang rakyat China dikenali sebagai Ming Xu. Tidak ramai yang mengetahui asal usulnya namun dikatakan dia tinggal di AS dan belajar di California.

Xu atau memperkenalkan dirinya sebagai Dr. Phil, menyamar sebagai paderi di beberapa buah gereja di Los Angeles.

Lelaki itu mendakwa beliau menjalankan bank pelaburan global iaitu World Capital Market dan berjanji akan memberikan keuntungan sebanyak 100% dalam tempoh 100 hari. Namun sebaliknya, beliau merupakan dalang di sebalik skim Ponzi.

Ribuan orang dari komuniti Asia dan Latin dibawa masuk ke dalam skim berkenaan. Malahan Xu menggunakan imej baiknya untuk menyasarkan komuniti miskin di AS, Colombia dan Peru. Terdapat juga mangsa di beberapa negara lain termasuklah United Kingdom (UK).

Skim berkenaan membawa kepada pembunuhan pelaburan bernama Reynaldo Pacheco, yang ditemui mati di dalam air di sebuah estet wain di Napa, California pada April 2014.

Pihak polis memaklumkan Pacheco dipukul dengan batu. Pacheco didakwa dibunuh oleh seorang wanita yang mengupah seorang lelaki untuk melakukan penculikan dan pembunuhan terhadap Pacheco.

Wanita itu dikatakan kehilangan wang sebanyak hampir AS$3,000 selepas memasuki skim Ponzi. Pacheco ditugaskan untuk mencari pelabur yang berpotensi dan menjanjikan semua orang bakal menjadi kaya sekiranya melabur dalam skim terbabit.

HSBC membuat laporan pertama mengenai skim berkenaan pada 29 Oktober 2013 yang melibatkan wang bernilai lebih AS$6 juta ke dalam akaun penjenayah di Hong Kong.

SAR kedua pada Februari 2014 mengenal pasti transaksi mencurigakan sebanyak AS$15.4 juta dan laporan itu mengesyaki ia adalah skim Ponzi.

Laporan SAR ketiga yang dibuat pada Mac lalu melibatkan sebuah syarikat yang mempunyai kaitan dengan WCM777, membabitkan wang bernilai AS$9.2 juta serta memaklumkan mengenai langkah-langkah perundangan oleh negeri-negeri di AS dan satu siasatan yang diarahkan oleh presiden Colombia.

Selain itu, fail-fail berkenaan turut mendedahkan wujud dakwaan bahawa salah satu bank terbesar di AS, JP Morgan berkemungkinan bersubahat dengan ketua kumpulan mafia Rusia, Semion Mogilevich untuk memindahkan wang bernilai lebih AS$1 bilion.

Mogilevich didakwa terlibat dalam beberapa aktiviti jenayah seperti penjualan senjata, penyeludupan dadah dan pembunuhan. Lelaki itu juga merupakan salah seorang daripada penjenayah yang dikehendaki oleh Biro Siasatan Persekutuan (FBI).

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat