Huawei Terciduk, Nokia Bersorak Gembira!

2,285

Nokia Finland akan menggantikan Huawei sebagai penyedia peralatan terbesar BT setelah berjaya menandatangani perjanjian untuk membekalkan rangkaian 5G di seluruh UK. Ianya merupakan kontrak pertama Inggeris untuk syarikat pembuat telekomunikasi Finland sejak Perdana Menteri Boris Johnson melarang syarikat mudah alih untuk menggunakan peralatan yang dibuat oleh syarikat gergasi China itu dalam rangkaian 5G baru mereka pada bulan Julai lalu.

Hal ini demikian kerana Huawei didakwa bakal merisikokan keselamatan nasional, memaksa syarikat telefon bimbit untuk mula menukar vendor berisiko tinggi dari tahun 2021, dan membuka peluang keemasan kepada 2 pesaing utama Huawei di pasaran 5G, iaitu Nokia Finland dan Ericsson Sweden.

Di samping itu, syarikat di UK diberikan tempoh sehingga 2027 untuk mengeluarkan peralatan Huawei dari rangkaian 5G mereka, satu perubahan yang akan melibatkan perbelanjaan sebanyak $643 juta dolar.

Berdasarkan perjanjian yang dimaterai, Nokia akan menyediakan stesen pangkalan dan peralatan rangkaian lain untuk membolehkan pelanggannya mengakses internet 5G dalam kadar segera. Selain itu, peralatan Nokia juga akan dipasang di rangkaian 2G dan 4G syarikat yang sedia ada.

Menurut BT, mereka turut akan menggunakan pembekal lain untuk menggantikan keseluruhan peralatan Huawei 5Gnya.

Meskipun sekatan terhadap Huawei memberikan dorongan yang signifikan bagi Nokia dan Ericsson, penganalisis telah memperingatkan bahawa mereka bakal menghadapi kesukaran untuk memenuhi permintaan pasaran.

Nokia pada tahun lalu telah menurunkan ramalan pendapatan 2020 kerana menghadapi persaingan sengit di pasaran rangkaian 5G.

Walau bagaimanapun, keputusan terkini syarikat itu berjaya mencatatkan peningkatan keuntungan dan Ketua Pegawai Eksekutif baharu mereka, Pekka Lundmark dijangka akan mendorong syarikat itu untuk berusaha mengatasi sebahagian daripada kerugian yang ditanggung oleh mereka.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat