Hubungan US-UK Semakin Retak, Perjanjian Perdagangan Dalam Timbangan!

245

Amerika Syarikat dilaporkan akan menangguhkan pernjanjian untuk menghapuskan tarif ke atas keluli dan aluminium UK kerana kebimbangan mengenai peraturan perdagangan pasca-Brexit yang telah memberi impak besar terhadap Ireland Utara.

Sebelum ini pentadbiran dibawah Donald Trump telah mengenakan tarif sebanyak 25% dan 10% ke atas barangan import keluli dan aluminium ke atas Kesatuan Eropah pada tahun 2018. Tarif itu walaubagaimanapun di tarik kembali pada Oktober tahun ini namun hal itu tidak berlaku untuk UK kerana mereka telah mengundurkan diri dari Kesatuan Eropah.

Beberapa akhbar tempatan yang memetik ucapan pegawai Jabatan Perdagangan A.S menyatakan bahawa perbincangan dengan UK mengenai pelonggaran tarif logam tidak boleh diteruskan. Hal ini kerana pentabiran A.S menzahirkan kembimbangan terhadap ancaman UK untuk menggunakan klausa dibawah artikel 16.

Artikel 16 ialah brek kecemasan yang membenarkan UK atau EU untuk menangguhkan sebahagian daripada perjanjian Brexit yang akan membolehkan pemeriksaan ulang ke atas pergerakan barangan dari UK ke Ireland Utara jika ia membawa kepada kesukaran yang berterusan.

Jabatan perdagangan UK berkata: “Kami tidak melihat sebarang kaitan dengan isu khusus ini dan Protokol Ireland Utara dan ia sama sekali tidak akan menjejaskan pendekatan UK. Ini kerana perubahan ketara diperlukan kepada Protokol untuk melindungi perjajian Belfast (Good Friday) dan Ireland Utara dalam pasaran UK.

Atas dasar itu jurubicara Predana Menteri Boris Johnson memaklumkan bahawa adalah perlu untuk tidak mencampurkan kedua-dua isu tersebut.

Amerika Syarikat telah melahirkan kebimbangan yang mendalam berikutan perselisihan faham antara London dan Brussels berhubung pelaksanaan perjanjian Brexit 2020 boleh menjejaskan perjanjian Good Friday. Pada bulan September, Speaker Dewan Perwakilan A.S. Nancy Pelosi memberi amaran bahawa tidak mungkin ada perjanjian perdagangan pasca-Brexit dengan Washington jika perjanjian damai Ireland Utara dimusnahkan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat