Inflasi Kanada Bulan Julai Berkembang Perlahan! Apakah Tindakan BoC Seterusnya?

132

Harga pengguna (CPI) Kanada dilihat mula reda apabila harga petrol jatuh paling banyak sejak permulaan pandemik, walaupun tekanan harga yang mendasari kemungkinan akan mendorong Bank of Canada untuk terus memberikan kenaikan kadar yang agresif.

Indeks harga pengguna meningkat 7.6% pada bulan Julai daripada tahun sebelumnya berdasarkan laporan yang dikeluarkan oleh Jabatan Statistik Kanada. Bacaan inflasi pada bulan Julai hanya meningkat meningkat 0.1% daripada bulan sebelumnya, kenaikan ketujuh berturut-turut.

Walaupun inflasi tahunan berkemungkinan memuncak, tekanan meluas yang berterusan masih boleh mendorong bank pusat untuk membuat kenaikan 75 mata asas dalam kadar faedah dasarnya pada 7 September.

Bon dijual, dengan penanda aras hasil dua tahun meningkat lebih daripada 5 mata asas kepada 3.293%. Dolar Kanada mengukuh kepada C$1.2888 setiap dolar A.S. daripada C$1.2904 sebelum laporan dikeluarkan.

Inflasi teras yang dilihat sebagai ukuran kenaikan harga yang lebih baik meningkat kepada 5.3% iaitu naik daripada bacaan bulan Jun, 5.23%. Inflasi perkhidmatan meningkat kepada 5.7% .

Data hari Selasa adalah sejajar dengan anggaran inflasi Bank of Canada, yang dilihat purata kira-kira 8% hingga suku ketiga 2022 sebelum perlahan.

Inflasi Kanada dan AS telah meningkat hampir seiring. Inflasi AS, yang dilaporkan minggu lalu, menurun pada Julai lebih daripada yang dijangkakan. Indeks harga pengguna meningkat 8.5% daripada tahun sebelumnya, lebih rendah daripada pendahuluan Jun 9.1%, manakala harga tidak berubah dari bulan sebelumnya.

Sama seperti AS, kejatuhan harga petrol di Kanada merupakan penyumbang utama kepada pertumbuhan yang perlahan. Penurunan bulanan sebanyak 9.2% adalah penurunan terbesar sejak April 2020, kata agensi statistik itu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat