Ini Cara Full Time Forex Trader Manage Risiko Akaun Untuk Hidup Hasil Profit Forex

0 34,273

Risk Management Guna Trading Account sebagai Full Time Trader

Mesti ramai yang wonder, bagaimana nak manage account trading kita agar meminimakan risiko kita, dan agar dapat kita bertahan lama dalam bidang trading ni. Baca sampai habis jika anda nak tahu Tips yang jadi Game Changer dalam kerjaya saya as trader.

Tak kisah part time atau full time, boleh ikut tips ini. Ramai orang ingat bila nak serius dalam trading ni, buka satu akaun besar dan trade ambil 2% sehari dari akaun tersebut. Pelan-pelan grow.

Contoh, Plus minus sebulan profit sekitar 20% atau 30%. kalau 30% dari USD10K, sudah USD3K. Dalam RM sekitar RM12,000 dah rate sekarang. Siapa nak bagi gaji banyak tu betul tak? Tapi senang ke?

Itu ramai yang fikir untung saja. Bagaimana kalau rugi?

Trade punya trade, bulan tu rugi 10%-15%. USD1.5K dah dekat RM5,000. Jadi income bulan tu, memang tak dapat lah. Dah rugi macam mana nak withdraw. Katakan bulan depan rugi lagi. Macam mana nak maintain life?

Itu yang ramai orang silap.

Saya mula-mula pun macam tu. Tapi permulaan baik, untung berderet beberapa bulan. Seronok, hidup enjoy. Withdraw semua profit. Profit banyak. Guna enjoy sebaik mungkin. Bulan depan kononnya akan dapat lagi. Selepas beberapa bulan ada yang rugi. Masuk 2 bulan rugi berturut-turut. Saya dapat kaji satu cara untuk maintain. Saya start over, dan inilah jadi game changer dalam trading saya. Nak tahu bagaimana?

Saya trade macam biasa dan usahakan sebaik mungkin untuk untung bulan seterusnya. Bulan depan lepas tu seronok, ada untung. Saya withdraw profit. Saya hanya guna half sahaja. Half lagi saya bahagi kepada 5 akaun HIGH RISK.

5 Akaun tersebut, saya cari broker yang bagi leverage tinggi macam 1:2000 dan juga bonus yang cantik, 50%-100% support margin. Saya dah dalam trading hampir 10 tahun, jadi saya sudah dapat detect mana-mana teknik, masa atau cara trade yang saya boleh collect sekitar 10-15 pips sekali trade. Apa lagi, dengan bonus dan leverage yang broker bagi. Saya jadikan inilah akaun high risk, tibai full margin.

Kalau anda sudah trade mungkin lebih 3 tahun, takkan lah tak dapat kaji mana2 tempat yang anda selesa ambil 10-15 pips. Yang winning ratio nya sangat tinggi untuk FULL MARGIN!

Siapa kata guna leverage tinggi tak bagus? Hanya orang yang tak dapat manfaatkannya sahaja yang akan rasa macam tu. Semua perkara ada pro and kontra, betul tak?

Dalam 5 akaun, akan ada 1-2 rugi. Tetapi yang menariknya keuntungan dari 3 akaun lagi, boleh capai 3 kali ganda keuntungan akaun low risk saya.(half yang saya guna tadi).

Ini yang ramai trader-trader kita tak tahu!

Dari situlah kita grow akaun, topup ke dalam low risk, bahagi jadi high risk. Lama-lama anda akan ada akaun low risk, medium risk, dan high risk. Ketiga-tiga akaun ini nescaya dapat maintain hidup anda as full time trader. Tak percaya? Cuba amalkan nasihat saya ni.

Akan ada bulan yang semua akaun high risk MC. Kuranglah income sikit bulan tu, tetapi income dari low risk sudah agak besar. Jadi perlahan-lahan anda akan ada satu portfolio yang cantik dan dapat maintain hidup anda. Full time, atau part time terserah kepada anda. Janji profit.

Broker forex mana yang bagi leverage tinggi untuk kita gunakan sebagai high risk akaun? Saya guna FBS, boleh klik sini kalau nak buka akaun dengan FBS (link).

FBS bagi leverage sehingga 1:3000 tu. Itu yang sedap untuk buat high risk.

Sila klik SHARE jika rasakan tips ini bermanfaat. Mungkin dengan sharing kita, dapat bantu komuniti trader kita di Malaysia. Tak dapat bantu banyak, bantu sikit betul tak?
.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.